Obama: Crazy, embarrassing …

Obamas utnämning av USA:s första kvinnliga svarta justitieminister blockeras under snart ett halvår av republikanerna i senaten – om man inte får inskränkningar av rätten till abort i Obamacare.

Loretta Lynch har utsetts av Barack Obama till justitieminister, USA:s första kvinnliga svarta justitieminister. Det är en viktig markering i ett USA där det finns en växande rasism, med polisvåld och diskriminering. Ingen har ifrågasatt hennes kompetens.

Ändå har republikanerna i senaten under fem månader blockerat utnämningen på ett sätt som president Obama i ett känsloladdat tal i fredags (se ovan) kallade ”crazy” and ”embarrassing”.

Republikanerna i senaten har använt utnämningen i politisk utpressning. Man kan tänka sig godkänna Lynch i utbyte mot inskränkningar av rätten till abort i Obamacare.

Det som utspelar sig är ännu ett pinsamt tecken på hur USA:s politiska regelverk medför att allt mer av normal politisk maktutövning kan gå i baklås – i strid mot demokratiska grundprinciper

Loretta Lynch kommer från södra USA och har länge varit allmän åklagare i New York, i ett distrikt med åtta miljoner innevånare. Hon beskrivs som politiskt oberoende, utan kopplingar till president Obama.