Trumps coronastöd ges till de största företagen

2020 has been a terrible year. Unless you’re a giant corporation, that is. Anjali Nair / MSNBC;

2020 blev i USA det år då miljoner amerikaner kämpar för att överleva covid-19 pandemin och den följande ekonomiska krisen. Många har fått uppleva hur ett livs besparingar bara försvunnit. Samtidigt blomstrar några av landets största företag och gör större vinster än någonsin, rapporterar den amerikanska TV-kanalen MSNBC.

I augusti avsatte Trumpregimen 580 miljarder dollar till en stödfond för företag med färre än 500 anställda. Men mer än hälften av dessa pengar har en liten grupp av de mest superförmögna företagen lagt beslag på, skriver Washington Post.

De fem procent största företagen har lagt beslag på halva stödfondens kapital. Härav har en fjärdedel av kapitalet gått till de en procent största företagen.

Liz Hempowicz, direktor för ett ickevinstdrivande institut som kontrollerar statens utgifter, säger att de nya uppgifterna visar att Trumpregimen valt att ge sitt coronavirusstöd till de allra största företagen, utrustade med goda bankkontakter och utan svårigheter att få lån. Detta har skett på bekostnad av de mindre företagen som reformen formellt skulle ha gynnat.

Restauranger har varit bland de värst pandemindrabbade. 255,050 restauranter lånade sammanlagt 30 miljarder dollar.

Bland de amerikanska företag som tjänat mest 2020 är Walmart och Amazon vars vinster gått upp med 45 respektive 53 procent jämfört med tidigare år.

Det statliga stödet har gått till sådana företag, inte till de som skulle behövt det, skriver MSNBC. På tisdagen gick den amerikanska börsen åter i top och gjorde ”all time High” på spekulationer om nya stödpaket från kongressen.