Helsingborg slår nya rekord i antalet smittade. Skåne värst i Sverige


Region Skåne är nu värst smittat i Sverige med 410 nya patienter per miljon invånare (blå stapeln). Källa Region Skåne.

Skåne har landets snabbaste ökning av covid-patienter, skriver Helsingborgs Dagblad på onsdagen. I genomsnitt insjuknar nu drygt 1200 personer per dag i Skåne i covid-19.

I de tre storstadsregionerna har Skåne nu 410,8 smittade per miljon invånare, mot Stockholms 321 och Västra Götalands 301,9 (se stapeldiagrammet).

Ökningstakten har varit ”extremt hög” i den skånska sjukvården, framförallt under december. Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, talar om en fördubbling under de senaste veckorna.

Över 500 patienter är inlagda på vårdavdelning och 55 personer får intensivvård på de skånska sjukhusen, enligt tisdagens siffror från Region Skåne.

Smittspridningen i Helsingborg var 1356 nya fall i vecka 50 , vilket är ny högsta siffra, och förmodligen bland de högsta i Sverige. Vecka 51 och 52 noterades samma antal, 1061 nya fall.

Folkhälsomyndigheten varnar för att dra för långtgående slutsatser av de två sista siffrorna, eftersom man till följd av helger måste räkna med eftersläpning i rapporteringen. Ändå är Andreas Roth, omvärldsanalytiker på Helsingborgs stad, försiktigt optimistisk:
– Det går troligen åt rätt håll.

Jag hoppas han har rätt, men tvivlar. Läget i staden är ytterst allvarligt.

Annandagsrean i full gång. Annons i Helsingborgs Dagblads nättidning onsdag, Skärmdump.

Ovanpå det kommer nu de som kan förväntas bli smittade under långhelgerna, innan den nya tillfälliga pandemilagen, som möjligen träder i kraft redan den 10 januari, förhoppningsvis sätter tydligare gränser för nordvästskåningarnas beteende.

Ännu på onsdagen lockade Väla kunder till pågående mellandagsrea genom annons på HD:s webbsidor. Det kändes inte bra.

Samtidigt har vaccineringarna inletts framgångsrikt och med stora ambitioner. I våras var de så kallade ”äldre-äldre” på äldreboenden kusligt negligerade. Många fick ingen läkarkontakt. Palliativ vård sattes in utan någon fysisk läkarundersökning. Döden på många äldreboenden var ohygglig och togs inte på allvar. Att äldre personers mänskliga rättighet att få lika god vård som andra kunde ifrågasättas var beklämmande.

Vaccineringarna inleds nu i december/januari på just äldreboendena. De äldre-äldre har återfått sitt människovärde. Det blir förhoppningsvis en början till en nödvändig omgörning av hela den institutionella vården av äldre. Business-aktiga nedskärningar av äldrevården har urholkat kvaliteten alldeles för länge.

Källa: Folkhälsomyndigheten.