Han vill spegla den kulturella mångfalden i Malmös stadsmiljöer

Finn Williams, ny stadsarkitekt i Malmö. Foto: Edward Thomson.

På tidningen arkitekten.:s marsnummers (3/2021) förstasida läser jag att ”Malmös stadsarkitekt vill spegla mångfalden”. Det handlar om Finn Williams, ny på tjänsten, som i en intervju berättar om varför han tycker att jobbet är så viktigt.

Williams kommer från London, där offentliganställda arkitekter inte står högt i kurs.

– I det ögonblicket blev det tydligt att vi förlorat tron på att publika miljöer kan vara spännande, visionära och djärva. Och att det var här jag kunde göra skillnad.

I London grundade han 2017 tillsammans med Pooja Agrawal organisationenPublic Practice”, som med Finn Williams som vd placerat ut över 170 arkitekter och planerare i Londons olika kommuner. De har där lyckats visa vad arkitektonisk kvalitet betyder för stadens offentliga rum.

– Malmö har alltid funnits på min radar när det gäller städer jag varit intresserad av att arbeta i. Där finns de ruffa kanterna och mångfalden, precis som i London. Jag kände mig omedelbart hemma första gången jag kom dit.

Finn Williams beskriver Malmö som en europeisk förebild inom innovativ stadsplanering. Att se till att staden också blir ett föredöme när det gäller social och inkluderande planering är hans första prioritet.

Till arkitekten. säger han vidare att högst på hans göralista står att lyssna in olika perspektiv och skapa inkluderande processer.

– Att den kulturella mångfalden speglas i den gestaltade livsmiljön är oerhört angeläget.