Etnisk rensning av palestinier från deras hem i hjärtat av Jerusalem

Tårgas mot moskén. It’s not a ”clash” when police use tear gas against protesters.Mahmoud Illean / AP Photo; MSNBC.

Hayes Brown, kolumnist för det amerikanska TV-bolaget MSNBC, kommenterade på tisdagen händelserna i Jerusalem. Han var upprörd över ett uttalande från Israels utrikesdepartement i lördags:

”Beklagligtvis har den Palestinska myndigheten … ”och palestinska terrorgrupper förvandlat en dispyt mellan privatpersoner om fastighetsfrågor till en nationalistisk fråga, med avsikt att skapa våld i Jerusalem.”

Är det som sker i Jerusalem dessa dagar en fastighetsaffär, ”a real-estate dispute”?

Naturligtvis inte. Det handlar om etnisk rensning, skriver Brown.

Det handlar om en bosättarorganisation baserad i USA, Nahalat Shimon, som nu vräker sex palestinska familjer från de hus där de bott sedan 1956, genom att hävda att marken de byggts på var judiskt ägd före staten Israels uppkomst 1948. 

Efter vräkningarna kommer egendomarna, enligt israelisk lag, att överlämnas till judiska bosättare – utan kompensation till de tidigare ägarna. Motsvarande lagar som ger palestinier rätt att återkräva egendom i judisk besittning finns inte.

Rupert Colville, talesman för FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter sa på fredagen att vräkningarna ”om de beordras och genomförs medför att Israel bryter mot internationell lag.”

Hayes Brown skriver vidare att situationen i Israel mycket länge har skildrats som en kamp för överlevnad, israelerna mot palestinierna. Den beskrivningen har mist sin giltighet, skriver Brown. Det handlar i dag inte bara om sex familjer utan om palestinier ska tillåtas bo i östra Jerusalem över huvud.

Under lång tid har det varit nästan omöjligt för palestinier att få bygglov i östra Jerusalem. I dag saknar en tredjedel av alla palestinska hem i stadsdelen israeliskt bygglov, vilket medför att 100 000 palestinier nu riskerar att bli vräkta, varnade FN redan 2019.

Konflikten eskalerar snabbt. I Sheikh Jarrah-området har kastats stenar på poliser. Polisen har avfyrat tårgas inne i Al-Aqsa-moskén, för att rensa byggnaden, världen har sett beende i moskén flämta efter andan under månaden Ramadan.

Svaret från Hamas på polisstormningen av Al Aqsa-moskén blev raketer från Gaza. Det är illa, våldet förvärras. Och nu bombar Israel Gaza som vedergällning.

Det som händer nu kan utvecklas till en tredje intifada.

Protesters express their support for Palestinian families facing Israeli eviction orders in the Sheikh Jarrah neighborhood of East Jerusalem on Tuesday.Abbas Momani / AFP .

En reaktion på ”Etnisk rensning av palestinier från deras hem i hjärtat av Jerusalem”

  1. Detta är en tragedi av sällan skådat slag och här borde världssamfundet genast gripit in, liksom EU och Israels största supporter. Det blir patetiskt när den svenska utrikesministern uppmanar bägge sidor att hålla tillbaka.
    Det är inte ”bägge sidor” utan enbart kärnvapenmakten Israel som är den skyldiga med sina aphartheid -lagar.

Kommentarer är stängda.