Bosättarextremist justitieminister

Gaza-Israel-Ayelet-Shaked

Ayelet Shaked, nyvald justitieminister i Israel, har propagerat för folkmord på palestinierna, beskrivs som en Dödsängel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har utsett sin fjärde regering. Till justitieminister har han valt Ayelet Shaked, ledamot i Knesset, där hon representerar det högerextrema bosättarpartiet HaBayit HaYehudi  (Judarnas  hem).

Hon är känd för sina ultranationalistiska åsikter, skriver ”Mondoweiss, The War of Ideas in Middle East”. För ett år sedan – i juli 2014 – la hon på sin Facebooksida ut en tolv år gammal text av en tidigare talskrivare till Netanyahu, där skribenten uppmanar till folkmord på palestinierna:

”This is a war. It is not a war against terror, and not a war against extremists, and not even a war against the Palestinian Authority. These too are forms of avoiding reality. This is a war between two people. Who is the enemy? The Palestinian people. Why? Ask them, they started.”

Den turkiske premiärministern Erdoğan reagerade med avsky mot Shaked som han jämförde med Hitler, när hon hon talar om det palestinska folket som fiende.
– Om något liknande sagts av en palestinier om det judiska folket hade hela världen reagerat med avsky.
Den israeliska journalisten Mira Bar-Hillel beskrev i brittiska The Independent Ayelet Shaked som en Dödsängel:
”She is young. She is pretty. She is a university graduate and a computer engineer. She is also an Israeli Parliamentarian – and the reason why I am on the brink of burning my Israeli passport. Because behind that wide-eyed innocent face lurks the Angel of Death.”
I DN skriver Nathan Shachar:

”Shaked betraktas med stor oro av vissa. Hon är svuren och ogenerad motståndare till Israels rättssystem, där Högsta domstolen ideligen ingriper och sätter stopp för extrem och diskriminerande lagstiftning. En av de saker Shaked har i kikaren är hårdare bandage mot de israeliska människorättsorgan som dokumenterar övergrepp mot palestinier.”


Fotnot: Bilden
(från The Independent) visar t v palestinier som bär bort den döda kroppen av treårige Mohammed Mnassrah. Till höger Ayelet Shaked.