En kvalitetsTV-kanal släcks ner

silver

Kvalitetsfilmkanalen Silver tas bort från Sverige.

Silver TV kommer inte längre att kunna ses i Sverige, skriver Dagens Media. Silver har varit en av få filmkanaler i Sverige som satsat på att visa kvalitetsfilm. Silver började sända 2006 under pågående Cannesfestival. Men nu har ägaren, som som ingår i en av världens största mediekoncerner Time Warner, beslutat sig för att stänga ner. Beslutet är förmodligen en följd av att Telia tog bor Silver ur sitt kanalpaket Telia stor vid årsskiftet 2014/15.

– Efter att ha sett över vår kanalportfölj och hur kanalerna presterar, har vi beslutat att stänga dessa kanaler i Norden, skriver Emma Thelander, presskontakt på Turner Broadcasting, i ett mejl till Dagens Media.

Med Silver försvinner också kanalerna Star och Showtime. CNN, Cartoon Network, Boomerang, TNT och TCM kommer dock att fortsätta att distribueras.

Utbudet av TV-kanaler via de kommersiella distributörerna har länge varit helt dominerat av amerikanska aktörer – utan någon som helst ambition till kulturpolitik. Mitt val som tittare står mellan ett amerikaniserat kanalpaket och ett annat.

Det normala rentav självklara och tekniskt möjliga hade varit att TV-konsumenten handplockade sina kanaler och betalade för dem, inget annat.

Om du för att köpa en förpackning med tandkräm av ett visst märke skulle vara tvungen att samtidigt betala för ett visst diskmedel, ett annat utvalt schampo och så vidare, skulle ingen acceptera. Men just så fungerar TV-valet för de flesta tittare i Sverige, styrt till hundra procent av distributörernas kommersiella intressen.

I kanalpaketen ingår absurt nog nästan aldrig kanaler från de nordiska grannländerna eller från Tyskland och Frankrike, som den tysk/franska kvalitetskanalen Arte.

Den förändrade tekniken slår dessbättre nu sönder distributörernas monopol. Jag kan se mera film än någonsin strömmande, till exempel kvalitetsfilmer från Drakenfilm, distribuerad av Göteborgs filmfestival. Och via nätet går det att se åtminstone delar av Artes utbud. För oss i södra Sverige är ju dessutom alla de danska kvalitetskanalerna, särskilt DR2 och DRK, tillgängliga gratis markdistribuerade.

Vill jag däremot titta på danska TV-kanaler över nätet, går det inte med svensk ip-adress, man hänvisar diffust till ”rättigheter”. Suck. Idioti är bara förnamnet.