Mellanösterns enda demokrati …

596757013991487640360no

Ayalet Shaked och Naftali Bennet, ministrar i Netanyahus nya regering i Israel, båda från den öppet rasistiska partiet Judiskt hem.

Den nya israeliska regeringen väcker obehag. I en kolumn i veckas Tempus uppmärksammar Mellanöstern- och Turkietkännaren Ingmar Karlsson vad det innebär.

Med stöd av det öppet rasistiska bosättarvänliga partiet Judiskt hem har Netanyahu bildat en ny regering med partiets ordförande Naftali Bennet som utbildningsminister och med Ayalet Shaked från samma parti som justitieminister:

Naftali Bennet har, skriver Ingmar Karlsson:

”…  betecknat de israeliska araberna som ’granatsplitter i baken’ och som ekonomiminister i den tidigare regeringen deklarerade han i juni 2013: ’Jag har dödat många araber och jag ser inget problem med det’. Han syftade då kanske på sin roll som kompanichef i massakern i Qana i södra Libanon i april 1996 när 106 civila libaneser dödades och116 sårades efter att ha sökt skydd på en FN-postering, en attack som mötte starkt internationellt fördömande och jämfördes med den serbiska massakern av muslimer i Srebrenica året innan.

Knessets skönhetsdrottning Ayalet Shaked har blivit justitieminister. Hon gör rätt för sitt förnamn som betyder gasell och ser yngre ut än sina 39 år. Bakom den fagra fasaden döljer sig en rasist och nationalist som har lagt fram en rad lagförslag med formuleringar som att Israels judiska karaktär är viktigare än demokrati och står över alla grundlagar. Under Gazakriget sommaren 2014 skrev hon på Facebook att ”hela det palestinska folket är fienden”. Hon uppmanade till ”total förstörelse av det palestinska samhället, dess städer och dess byar, dess egendomar och infrastruktur … Bakom varje terrorist står dussintals män och kvinnor … De är alla fiendesoldater och deras blod skall vara på alla deras huvuden. Detta omfattar även martyrernas mödrar som sänder dem till helvetet med blommor och kyssar. De skall följa sina söner, inget annat vore rättvisare. De skall försvinna liksom deras fysiska hem där de uppfostrade sina ormar. Annars kommer andra små ormar att växa upp där.”

En annan regeringsledamot är den nye vice försvarsminstern och rabbinen Ben -Dahan med ansvar för civil administration, infrastruktur och byggnation på Västbanken. Han har gjort sig känd för ”uttalanden som ’Palestinierna är odjur, de är inte mänskliga’ och att en jude ’alltid har en ädlare själ än en icke-jude även om han är homosexuell’.”

Rubriken på artikeln i Tempus är: Mellanösterns enda demokrati har fått en ny regering.