Odemokratisk senat

1024px-111th_US_Senate_class_photo

46 demokratiska senatorer i USA har valts med 67.8 miljoner röster. Majoriteten, de 54 republikanerna, fick bara 47.1 miljoner röster. Senaten är en djupt antidemokratisk institution som bör avskaffas.

På tisdag svärs 33 nya senatorer in i det mäktiga amerikanska överhuset inför vicepresident Joe Biden. Av hundra senatorer kommer nu 54 att vara republikaner och 46 demokrater. Därför kan Obamas sjukvårdsreform hotas.

Varje senator väljs på sex år och en tredjedel av senatorernas platser tillsätts i val vartannat år.

De 100 senatorerna har valts vid tre val, 2010, 2012 och 2014. Forskaren Nathan Nicholson, som arbetar för rösträttsreformgruppen FairVote, konstaterar att de 46 demokratiska senatorerna, som sitter mellan 2015 och 2017, valts med 67.8 miljoner röster, vilket är 43 procent fler röster än vad de 54 republikanerna fått, 47.1 miljoner röster.

Senaten kom till för att tillgodose delstaternas representation, inte medborgarnas. Varje delstat har två senatorer, oavsett hur stor befolkningen är. Demokraterna Barbara Boxer och Dianne Feinstein valdes med över 13 miljoner röster till senatorer för Kalifornien, medan republikanerna Mike Enzi och John Barrasso från Wyoming bara behövde 300 000 röster.

Senaten är en djupt antidemokratisk institution och bör avskaffas, skriver Dylan Matthews i en kommentar till materialet från FairVote.