På spaning efter det Lund som flytt

Athen_8523

Med Peter Wahlqvist i dagens Lund på nostalgivandring och spaning efter 1960-talet, med studentcaféet Athen och Lilla teatern på Sandgatan 14.

Lilla teatern_8526

Lilla teatern i Lund låg på 1960-talet på Sandgatan 14 i Lund, lite ovanför AF, i närheten av lufthopperiet, ja sjukgymnastutbildningen. Dit kom Peter Wahlqvist efter att ha tagit teaterlektioner för Ulla Pagrot på NTO-teatern i Helsingborg. På Lilla teatern blev han en i kretsen som experimenterade med att utforska teaterns möjligheter.

Vi var kompisar på den tiden, innan Peter drog vidare till Göteborg, Nationalteatern och Tältprojektet. En småkall majeftermiddag 2015 nostalgivandrar vi genom dagens Lund och letar efter spår från det längesedan förflutna.

Först hamnar vi i fel tid när vi stöter på Strindberg som skrev Inferno på Grönegatan 10. Det går bättre när vi söker efter Hunos sköldpadda på den legendariska uteserveringen Carlssons trädgårdar invid Mårtenstorget.

När vi sätter oss vid baren på Amore kan en urlundensare från Kalmar berätta, inte om hur sköldpaddan två år senare steg av tåget i Eslöv, men om cafeét och annat. Naturligtvis har han och Peter, som först inte känner igen varandra, spelat med i samma pjäs, Recidiv, som gavs 1967 på Lilla teatern. Så kan det vara när vägar korsas.

Vi följer vittringen av det nya spåret till Sandgatan 14, där Lilla teatern höll till. Av den syndiga teaterlokalen har blivit Filippi, ett kristet Samfund.  Dörren är igenbommad.

I AF låg kaféet Athen, där allt började och slutade, samtalen, schackpartierna. Den här dagen repeterar en ung orkester studentsången. Andra får rockringar att rotera runt midjan. Det var här anarkisten Klas Hellborg högg ner tavlan av Karl XII i vad som då ofta fick heta ”det röda Lund”.

Peter arbetar på ”Teaterboken – den enda sanna boken om Nationalteatern”, en personlig berättelse om den svenska avantgardeteatern som också har rötter i Lund.

– Jag skriver i kaxig anda. Ungdomen ska ha en staty att välta.

Förra sommaren tog Parkteatern i Stockholm upp Nationalteaterns politiska musiksaga ”Kåldolmar och kalsipper”, en modern klassiker från 1976, med text och musik av Peter Wahlqvist, Håkan Wennberg, Ulf Dageby, Anders Melander, Hans Mosesson. Det handlar om solidaritet med de svaga och om att göra motstånd mot våld och förtryck. Hållningar som gärna hade fått vara mera i ropet också i dag.