Kan riskkapitalet sälja böcker?

2310682

Riskkapitalbolaget Accent Equity blir huvudägare i Akademibokhandeln.

accentequitypartnersab_niklas_sloutski

Riskkapitalbolaget Accent Equity köper KF:s 65-procentiga andel av Sveriges helt dominerande bokhandelskedja Akademibokhandeln-Bokus, skriver Svenska Dagbladet på måndagen.

Det som började med avskaffandet av de fasta bokpriserna har med marknadens logik nu landat i att riskkapitalägare tar huvudansvaret för bokförsäljningen i Sverige. Jag känner mig djupt oroad, även om det från de nya ägarna försäkras att allt ska fortsätta som vanligt.

Ett positivt inslag i affären är att helsingborgska Killbergs bokhandel och stiftelsen Natur & Kultur kvarstår som storägare.

Men fraserna klingar tomt i det pressmeddelande där köpet tillkännagavs:

– Vår ambition är att bistå ledningen med att utveckla Akademibokhandeln till en modern bokhandel i världsklass, säger Niklas Sloutski (bilden), vd på Accent Equity Partners, rådgivare till Accent-fonden, i ett pressmeddelande.

Den svenska bokhandeln har länge befunnit sig i kris. Många kommuner saknar i dag bokhandel. Nätbokhandeln tar över allt mer, däribland Bokus, som ingår i affären, och konkurrenten AdLibris. Och om hörnet väntar stora stygga vargen, Amazon, som om företaget får fri framfart med ett slag kan massakrera allt vad bokhandlar heter.

Bristen på statlig kulturpolitik är en orsak till den dystra utveckligen. Fasta bokpriser, som i många andra europeiska länder, hade gjort att fler bokhandlar kunnat överleva med ett bredare utbud av böcker.

Författaren Lars Andersson pekade på att just fasta bokpriser kunde rädda bokhandeln i en debattartikel i Svenskan för två år sedan:

”Frankrike, Spanien, Nederländerna, flera andra inte särskilt utrotningshotade litterära språkområden har fasta bokpriser och uttalade statliga ambitioner beträffande de litterära skaparnas möjligheter att nå ut. Frankrike bör man kanske inte tala om: härom året insåg jag att de har inte bara en kulturattaché utan också en litteraturattaché i det avlägsna Sverige.”

KF har varit en ansvarsfull ägare av Akademibokhandeln och Bokus. Uppenbart är att KF har kris och vill inrikta sig på att säkra Coops överlevnad, matförsäljning tycks vara KF:s ”kärnvärde”, inte att marknadsföra och sälja litteratur.

Akademibokhandeln har Sveriges största bokhandelskedja med 120 butiker samt nätbokhandel genom dotterbolaget Bokus. Akademibokhandeln och Bokus omsatte tillsammans drygt 1,7 miljarder kronor under 2014 och redovisade ett starkt resultatlyft jämfört med föregående år, skriver DI.

Frågan är vad Accent Equity och företagets vd Niklas Sloutsky har för ambitioner med köpet och vad det innebär för både bokhandeln nationellt och för mindre förlags möjligheter att nå ut med sin utgivning till läsarna.

Företaget presenterar sig själv enbart på engelska på nätet. En sak är lätt att gissa, eftersom företaget har en adress i skatteparadiset New Jersey (3 The Forum Greenville Street, St Helier, JE2 4UF, Jersey, Channel Islands) är det sannolikt att kreativ skatteplanering ingår i företagets affärsidé.