Adaktussons moraliska haveri

645@70

Lars Adaktusson, europaparlamentariker för KD, kallar Ship to Gaza ”ett omdömeslöst spektakel”.

3533943_640_480

Ship to Gaza är ett ”medialt upptåg”, skrev på tisdagen på Expressens debattsida Lars Adaktusson, en gång tämligen ansedd utrikesreporter på TV, i dag europaparlamentariker för kristdemokraterna – och något av en moralisk haverist, oanalytisk, tendentiös, djupt inhuman.

Ship to Gaza är ”ett omdömeslöst spektakel och en provokation”, menade Adaktussonoch dundrade på, ”i stället för att rikta udden mot diktaturen väljer Ship to Gaza att angripa regionens enda demokrati”. Organisationen präglas av ”extrema vänstervärderingar”, skriver han, det ”är det den djupa avskyn mot Israel som förenar och driver upphovsmännen till Ship to Gaza”.

Adaktusson lyckas bortse från den palestinska befolkningens olidliga situation på Gaza, där 1,8 miljoner lever i extrem utsatthet och inte ens kan fly.  I hans svartvita värld står Hamas för allt ont och staten Israel för det goda.

Han har inte heller tagit in att åtminstone två av medlemmarna i Israels regeringen gjort sig skyldiga till rasistiska och kränkande uttalanden mot de israeliska araberna. Så Israels så kallade demokrati måste dessvärre förses med både citationstecken och flera frågetecken, så som situationen ser ut 2015.

Inte ett kommatecken i hans text visar medlidande med civilbefolkningen, inte ett kommatecken tar avstånd från den israeliska arméns skoningslösa och organiserade attacker mot civila, senast väldokumenterade genom den israeliska organisationen Breaking the Silences intervjuer med soldater (bilden ovan). Cecilia Uddén rapporterade i P1 morgon om detta inför ettårsminnet av Israels hänsynslösa krig i Gaza, då 2200 palestinier dödades.

I vittnesmål från israeliska soldater, som samlats in av  Breaking the Silence, säger flera av de israeliska soldater som stred i Gaza förra sommaren, att ingen som stod i vägen för de israeliska styrkorna var att betrakta som en civilperson. Man sköt medvetet på civila för att döda.

Ship to Gazas återkommande aktioner mot den israeliska blockad- och krigspolitiken är nödvändiga. Allt färre i Sverige ifrågasätter i dag deras legitimitet.

I Expressen fick Adaktusson på onsdagen svar på tal med eftertryck från representanter för Ship to Gaza.

2 reaktioner på ”Adaktussons moraliska haveri”

    1. Man behöver fundera länge på vad Adaktussons demokratibegrepp står för. Här använder han det retoriskt som ett försvar för kriget och ockupationspolitiken mot Gaza.

Kommentarer är stängda.