Krig i Haväng, B52-bomber och bröllop

Amfibiefordon

Medan B52:or bombar Österlen och soldater landstiger på Havängs stränder ägnar medierna alla resurser åt prinsbröllopet i Stockholm.

brollop

”Vi hoppas att det unga paret ska uppfatta vår närvaro här som ett tecken på vår uppskattning av er relation och sänder våra gratulationer till det nygifta paret.”

James Foggo, vice amiral och chef för Natos europastyrka, landar på lördagen i helikopter på Ravunda skjutfält, samtidigt som trupper från 17 länder landstiger på Österlen. Han grattar de nygifta i stället för att tala om övningen.

Det är krig i Skåne på lördagen, samtidigt som prinsparet gifter sig. Naturligtvis hänger händelserna ihop – åminstone i den amerikanska amiralens huvud. När han intervjuas av P4 talar han om bröllopet och inte om övningen Baltops, där 4 500 man från 17 länder deltar i övningen ledd av USA och Nato.

Hundratals soldater väller in över Havängs stränder, skriver Sydsvenskan i en tvåradig text till ett bildreportage.

Mediebevakningen av Natoövningen verkar vara minimal. Eftersom SVT satt 120 personer att bevaka prinsbröllopet har man, verkar det, valt bort att berätta om den väldiga militärövningen alldeles i närheten av Österlens vårvackra natur. Jag letar på nätet men där finns ingenting om dagens huvudnummer i Baltops, de bombande B52-orna.

Två amerikanska värstingbombplan av modell B52 (minns fasorna i Vietnam) har startat i USA, flugit till Österlen där man släppt ”bomber” (attrapper) för att sedan flyga tillbaka till hemmabasen (utan att behöva se ”offren”, som övningsdagen är symboliska när det gäller människoliv).

Och så får prinsen flickan av folket och allt är som i en saga. Och Sverige baxas in i Nato med kärnvapen och allt och det är sannerligen varken saga eller dröm utan en ond mardröm. Vad kostar galenskapen? Vilka påfrestningar på miljön medför den?

När de stora medierna ägnar sig åt prinseri tar i alla alla lokaltidningen Ystad Allehanda det som händer på allvar och berättar om lokala protester mot Baltops.

 

3 reaktioner på ”Krig i Haväng, B52-bomber och bröllop”

 1. Jo, det har funnits skäl att känna sig hotad av Ryssland/Sovjet. De annekterade Finland efter 1809, ett tillstånd som varade tills 1918 då de fick slå sig fria. Innan dess ledde rysk aggression på Krim till krigshandlingar i Östersjön. Sovjetkommunisterna gjorde upp med sina ideologiska gränser nationalsocialisterna om att dela Polen. Efter andra världskriget förslavade de halva Europa i grym diktatur. Ambitioner om kärnvapen på Kuba. Spionage i Sverige. Försöket att invadera Finland, och landannekteringarna efter kriget. Kalla kriget. Dagens flygkränkningar.

  Det borde inte vara svårt att se vem som är vän eller fiende i detta. Därför är jag också väldigt glad att se den gemensamma manifestationen på Ravlunda mellan fredliga och demokratiska nationers försvarsmakter. NATO är en försäkring för fred. De hot som finns mot freden i Östersjön kommer från Ryssland.

  Att Sören Sommelius inte ser det är synd, men mot bakgrund av allt jag läst av honom genom åren är jag inte förvånad. Lite skönt mot bakgrund av det att HD har ny ägare.

 2. Jag tackar Sören för en intressant vinkling. Krig och Bröllop. Vill dock komplettera med min egen lördag.
  I dag (lördag 13:e juni) har jag bevittnat två amerikanska B52-plan svepa in mot Ravlunda och Kivik. Simulantfält bomber vid min favoritstrand där jag dagligen cyklar eller promenerar. Tursamt bara träning. Ryssland lär utgöra hotet. För mig har Ryssland inte varit något hot under 200 år tack vare svensk neutralitetspolitik. Plötsligt sitter vi i knät på NATO och skall vi fortsätta upplåta vårt landområde till denna krigsmaskin är jag verkligen orolig då USA/NATO under de senaste årtionden knappast gjort sig känd för fredsskapande åtgärder. Listan på bomber och död kan göras lång men jag begränsar mig till de närmaste och mest kända. Jugoslaven, Irak, Afghanistan och Libyen. Inte i något fall har man haft FN-mandat och inte heller lyckats upprätta någon form av demokrati eller fred.
  Libyen var en diktatur men förvandlades till något än värre, en sammanbruten laglös skurkstat, där bara den starkares rätt gäller. Detsamma kan sägas om Irak när NATO slog sönder en diktatur men också ett samhälle som hade en stor och fungerande social sektor, bra skolor och sjukhus. Efter bomberna bara kaos och logiska flyktingströmmar till Europa. Snacka om svärmorsdröm och jag betackar mig för den väldspolis USA vill vara. Mitt tipps till USA: Stanna hemma och bygg ert försvar där!
  En konflikt mellan Ryssland och ett NATO på svensk mark gör naturligtvis Sverige till ett militärt mål och jag frågar mig hur svenska politiker från V till M ställer sig till detta. Att FP och M gillar krigsläget är uppenbart men velandet från V, S och MP oroar mig mycket och jag hoppas detta var första och sista gång jag ser dessa krigsmaskiner på min favoritstrand.
  Nej tack till NATO – Ja till FN.
  Sven Gedda på Kivik

Kommentarer är stängda.