Rasistiskt polisvåld i USA

Polismord-USA

 508 personer har dödats av polis i USA sedan årets början.

Polismord

80 personer har skjutits ihjäl av polis i Kalifornien sedan årsskiftet, 55 i Texas, 34 i Florida. Total i hela USA har under samma tidsrymd 508 dödats av polis, konstaterar brittiska The Guardian, som satsat på en otroligt ambitiös kartläggning av det polisiära våldet i landet.

På en webbsida redogör tidningen stat för stat för polisvåldet. Man länkar också till varje enskilt fall, med länkar till youtubefilmer och tidningsartiklar om varje enskilt mord. Det är skrämmande läsning om ett samhälle där grovt våld har blivit vardag – och där polisvåldet har rasistiska förtecken.

Nästan tre gånger så många av de dödade är inte oväntat svarta, relaterat till folkmängden. Också hispanics, lantinamerikaner, är överrepresenterade jämfört med den vita befolkningen, se bilden ovan. Besök The Guardians webb och läs om de enskilda fallen, det är djupt skakande läsning och bilder.