Marianne närmar sig Gaza

ShiptoGaza-Hbg_8440

Ship to Gazas Marianne la till i Norra hamnen i Helsingborg för drygt en månad sedan. Nu närmar sig trålaren sin destination.

ta2c9b43-jpg

Ship to Gaza närmar sig sin destination. Den kommande  helgen kommer Ship to Gazas trålare Marianne av Göteborg att lägga ut från Messina på Sicilien. Därmed inleds den sista delsträckan på en 5000 sjömil lång resa.

Den svenska trålaren Marianne av Göteborg kommer då att förena sig med andra fartyg i Freedom Flotilla 3. Man kommer att göra ett nytt gemensamt försök att bryta Israels folkrättsstridiga blockad av Gazaremsan.

På SVT-Opinion skriver Dror Feiler och Staffan Granér, talesperson respektive mediesamordnare för Ship to Gaza, att de seglar för Gazas civilbefolkning. Blockaden har varat i åtta år. En fjärdedel av Gazas nuvarande befolkning är under åtta år. 40 procent var barn under 18 år då blockaden inleddes. För dem torde den instängdhet, isolering, och humanitära nöd som blockaden genererat framstå som ett beständigt normaltillstånd.

De båda skribenterna påminner om de fyra pojkarna (kusiner, 9 – 11 år gamla) som mördades på stranden under Gazakriget för ett år sedan. Flera internationella journalister såg det som inträffade (se filmen här under). I fredags skrev brittiska The Guardian att israeliska myndigheter lagt ner utredningen utan att någon ställs till svars.

 På Ship to Gazas blogg kan du följa den fortsätta färden mot östra Medelhavet. Senaste inlägget är skrivet av den biträdande skeppskocken i lördags, strax efter prinsbröllopet svensk tid. Läs här.