Gör den 11 juli till en minnesdag

Gör den 11 juli till en årlig minnesdag, till minnet av offren i Srebrenica och till minnet av all död och lidande på Balkan under 90-talets förödande krig. På filmen ovan intar Ratko Mladic Srebrenica 1995.

Den 11 juli 1995 erövrade den bosnienserbiske generalen Ratko Mladics trupper den lilla staden Srebrenica, enligt ett FN-beslut en fredad zon. Många flyktingar hade sökt sig hit. Ett folkmord följde. 8000 bosniakiska män och pojkar mördades.

På den kusliga filmen ovan går Mladic längs tomma gator in i den övergivna staden. Han uppträder med arrogant självsäkerhet, en krigsförbrytare och massmördare. I dag sitter han åtalad vid Krigsförbrytartribunalen i Haag.

Tjugo år har gått. I dag deltar utrikesminister Margot Wallström i minnesceremonin i Srebrenica och även i begravningen av svensk-bosniske Admir Buljubasics pappa, en av de som mördades, vars öde skildrades i Svenska Dagbladet förra helgen.

Förintelsedagen till minnet av befrielsen av Auschwitz 1945 är nu en återkommande minnesdag. Jag hoppas att också den 11 juli blir en årlig minnesdag, till minnet av offren i Srebrenica och till minnet av all död och lidande på Balkan under 90-talets förödande krig.