Nya bilder på Pluto

Efter nio år passerar NASA:s New Horizons som närmast dvärgplaneten Pluto på tisdagen, i solsystemets mest avlägsna delar.

9c164335-6576-4f0a-8732-ced09ddb7b51-1020x612

 

Plutos hemligheter avslöjas i morgon tisdag den 14 juli, då NASA:s rymdskepp New Horizons kommer som allra närmast den ”planet” som inte längre bör kallas planet utan dvärgplanet. Pluto ligger längst ut i solsystemet, har fem egna månar, men är betydligt mindre än jordens måne. Månarna har namn från dödsriket, Karon, Styx, Nix, Hydra och Kerberos.

Alan Stern, ledande forskare för projektet säger till New York Times att när rymdfarkosten tidig eftermiddag svensk tid på tisdagen passerar som närmast Pluto kommer man med teleskop att kunna se detaljer som ”dammarna i Central Park i New York” sedda från samma avstånd.

De hittills publicerade bilderna har varit suddiga och inte gett någon tydlig bild av hur planeten ser ut, även om vi sedan tidigare vet att den består av 1/3 is och 2/3 fast materia, ”rocks”.

Bilden ovan visar tre bilder av Pluto, från Lowell Observatory (1930), Hubble Space Telescope (2006) och New Horizons (2015). På den senaste bilden syns en märklig hjärtformad ljusare formation på planetens nedre högra  sida.

Den då 24-årige Clyde W. Tombaugh upptäckte Pluto 1930, då ”den nionde planeten”. För honom gällde det att identifiera rörelse bland en planet av 15 miljoner stjärnor, med samma ljusstyrka.

Rymdskeppet New Horizons sköts upp i januari 2006 och har färdats genom rymden i nio och ett halvt år.

När Plutos yta nu kan fotograferas ”på nära håll” – om allt går väl – får vi en ny och säkert fantasieggande bild av de yttre, frostigt kalla delarna av vårt solsystem. Det är första gången en helt ny och okänd del av solsystemet utforskas, skriver The Guardian.

Ombord på rymdfarkosten finns bland annat aska efter Clyde Tombaugh (som dog 1997), en CD-ROM med 434 000 namn på personer som som svarade på ett upprop ”sänd ditt namn till Pluto” och ett antal amerikanska mynt.