Donald Trump – USA:s näste president?

Donald Trump, främlingsfientlig mångmiljardär, leder i nationella opinionsundersökningar bland republikanska kandidater inför presidentvalet 2016.

”Mexikaner tar med sig knark till USA, de tar med sig brottslighet, de är våldtäktsmän, det finns möjligen en och annan hederlig typ bland dem också.”

Lyssna på vad mångmiljardären Donald Trump säger på filmen ovan. Han hade utan vidare blivit utesluten ur Sverigedemokraterna, som ju tillämpar nolltolerans mot främlingsfientlighet och rasism.

I USA är det annorlunda. Trump kungjorde för en månad sedan att han ställer upp i presidentvalet nästa höst. I en färsk opinionsundersökning av tidningen USA Today leder Trump bland de republikanska kandidaterna. Trump får 17 procent av rösterna före Jeff Bush med 14 procent och Scott Walker med 8 procent.

Kan Donald Trump bli republikanernas presidentkandidat? I USA tenderar den som har mest pengar att vinna. Trump är rikast. I en artikel i Washington Post förklarar han att hans förmögenhet uppgår till nio miljarder dollar. Enligt USA:s Högsta domstol är det en fråga om yttrandefrihet att de ekonomiska bidragen i valen inte begränsas.

Kan han vinna presidentvalet, kan Donald Trump bli USA:s näste president? Gud förbjude. Men i USA är inget omöjligt. Tillfälligheter kan avgöra. Men – Trump som president vore fasansfullt, för USA och för världen.

Genom sitt angrepp på de amerikaner som har mexikansk/latinamerikansk bakgrund har dessbättre Trump retat upp 12 miljoner mexikaner i USA, vars röster har avgörande betydelse, sa Ci Holmgren i radions utrikeskrönika.

Men, men. TV-bolaget CNN har gett Donald Trump mer tv-tid än någon annan av dom republikanska kandidaterna. Han har till och med fått mer tid än Hillary Clinton.

Nättidningen Huffington Post tycker tvärtom, skriver Ci Holmgren, att Donald Trump ska betraktas just som ett skämt. Nu plockar tidningen bort honom från den politiska bevakningen. Den som vill läsa om mångmiljardären hänvisas från och med nu till skämt- och nöjessidorna.

Frågan är om Donald Trump är ett politiskt skämt – eller ett hot mot allt vad demokratiska värden heter.

Jag följde valkampanjen 2012 i den amerikanska södern . Under sista veckan före valdagen hetsade Trump mot Obama i öppet rasistiska utspel (betalda reklamfilmer) på bästa sändningstid i CNN. Kväll efter kväll krävde han att Obama skulle offentliggöra sin födelseattest – med insinuationen att Obama var född utomlands, läs i Afrika, och hade fuskat sig till presidentposten.

Det var den mest vedervärdiga politiska propaganda jag upplevt. Nu är Trump tillbaka. Han kan bli världens mäktigaste man 2017.