Helsingborgs giftiga badvatten

Badande på en brygga vid Hittarps strand
Badande på en brygga vid Hittarps strand

”Det låter som att toalettavloppen går rakt ut i vattnet i Hittarp”, säger Lennart Sorby på Folkhälsomyndigheten i Sverige.

Friabad_5416

Helsingborgs kommuns information om badvattnet är dålig, konstaterar allerta Lokaltidningen i Helsingborg, vars reporter Stefan Ed intervjuat en kvinna som på Fria Bad hittat en månadsgammal informationsskylt. På den står det att vattnet är tjänligt.

Men, skriver Lokaltidningen, mätningen som är från den 31 juli, visade på 300 enerococker per 100 ml, vilket är exakt gränsvärdet mellan dåligt och otjänligt badvatten. Senare provtagningar har visat på otjänligt badvatten där, men omnämns inte vid badet.

I Hittarp finns ingen skylt om badvattnet. Där är vattnet ännu sämre. Proven visar på 800 enheter. Till Lokaltidningen säger Lennart Sorby på Folkhälsomyndigheten i Sverige:

– Jag skulle avråda att bada där. Där ska finnas en skylt som informerar och där borde vara badförbud. Det låter som att toalettavloppen går rakt ut i vattnet.

På Helsingborgs kommun är informationen om badvattnet svåråtkomlig och bristfällig. Man undrar om det ligger i linje med policyn att satsa på glada positiva nyheter. Att Helsingborg som turistmål har stränder med miserabelt badvatten är både pinsamt och bedrövligt, alltså tiger man.

På onsdagseftermiddagen gassade solen över Fria bad i Helsingborg. Men stranden var nästan tom (andra bilden ovan). Jag gissar att folk förstått att vattnet kan vara farligt, särskilt för barn. Och att man slutat lita på myndighetsinformationen. Det är riktigt illa i så fall.

Stadsbyggnadskontoret i Helsingborg ansvarar för proven på badvattnet och informationen om proven på stränderna. På kommunens hemsida finns en länk som man kan klicka sig vidare på. Informationen är svår att hitta för den som är akut badsugen.

Enligt paragraf 19 hos Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter gäller att:

”Kommunen ska se till att information om badvattnet finns tillgängligt under badsäsongen på en väl synlig plats i badvattnets omedelbara närhet”.

Den paragrafen lever Helsingborg inte upp till.