”Ni är så jävla dumma i huvudet”

”Ni är så jävla dumma i huvudet”, skriker Bert Karlsson till Svenskans lysande ekonomireportrar Carolina Neurath och Frida Sundkvist. Han upprörs över frågan hur mycket han tjänar på sina asylboenden.

9c9ce1e8-1779-4f81-8e0d-190c74ad6037

Bert Karlssons ”asylimperium” tjänar grova pengar när många flyktingar kommer till Sverige. Han är vd och huvudägare till Jokarjo, Sveriges största företag på ”asylmarknaden”, som omsätter miljarder – av skattepengar. En bråkdel av kostnaderna gäller flyktingarna. I stället tar profitörerna, som Bert Karlsson, riskkapitalbolaget Attendo och många andra hem väldiga vinster på sin hantering.

I det senaste avsnittet i Svenskan Näringslivs serie Den lönsamma asylmarknaden skildras omständigheterna kring ett av Jokarjos asylboenden, en campingplats i Vänersborg.

Karlsson arrenderar av kommunen campingen, med plats för 317 flyktingar, för ett belopp motsvarande fem kronor per dag. Sedan hyr han ut förläggningen till ett 40 gånger högre pris, 200 kr, till Migrationsverket. Dessutom betalar verket 149 kronor per person och dag för maten. Maten levereras av Jokarjos egen matleverantör Food Company för mindre än 50 kr person.

Jokarjo tjänar alltså – genom prissättningen – på boendet 195 kronor och på maten 100 kronor gånger 317 gånger 365 dagar, bortåt 35 miljoner – på ett av företagets många boende.

I intervjun hävdar Karlsson det motsatta, att asylen går med flera miljoner i förlust.

Efter att ha läst reportagen i serien undrar jag hur det är möjligt att Migrationsverket dras in i skumraskaffärer av det här slaget – och varför frågan inte har högsta politiska prioritet.

Jokarjo är Sveriges största privata aktör på asylboenden, med en beräknad omsättning för 2015 på 300 till 400 miljoner och ett tioprocentigt vinstuttag. Omsättningen för nästa år beräknas till en miljard.

Fotnot: Filmen ovan handlar om ett annat av Karlssons asylboenden, i Strömstad. Bilden av Bert Karlsson har tagits av Anna Svanberg.

2 reaktioner på ””Ni är så jävla dumma i huvudet””

  1. Jag har länge irriterats av medias förlåtande attityd i förhållande till Bert Karlsson. Irriterats av att han till skillnad från många andra kända människor sluppit klä skott för främlingsfientliga uttalanden – uttalanden som stod som spön i backen under hans Ny demokrati-tid Därför är det bra att Bert Karlssonns tvivelaktiga baksidor äntligen uppmärksammas. Och att han inte syns enbart i töntiga tv- program eller efterfrågas om sina synpunkter om än det ena och än det andra i tidningarna.

    1. Kjell-Åke, håller alldeles med. Trots Karlssons främlingsfientliga profil har TV ofta använt honom som mysgubbe.Nu är han en av de som tjänar mest på flyktingarna och på någon av hans förläggningar har de boende hungerestrejkat i protest mot undermålig mat.

Kommentarer är stängda.