Rasism mot romer i Ängelholm

EU-migranter flyr Ängelholm efter trakasserier och mordhot, rapporterade SVT Helsingborg på torsdagskvällen.

husvagn-jpg

En husvagn med romer utsattes i fredags för vad som liknar ett mordförsök i Ängelholm. Dörren till husvagnen blockerades. En bil kördes mot husvagnen och försökte välta den  – med människor inuti, rapporterar SVT.

Ett femtontal polisanmälningar av hot och trakasserier har under lång tid gjorts från romernas sida – utan åtgärder från polisen.

Utan åtgärder från polise –  läs och tänk efter om något motsvarande hade inträffat på Råbocka campingplats, om en en turistande familj attackerats på det här viset. Hade polisen då låtit det hela bero??

Thord Kristiansson, engagerad i den ideella föreningen Solidarisk Människohjälp, är kritisk till kommunens agerande.

– När man tillåter något sånt här hända under ett helt års tid utan att ingripa så är det en slags tyst medgivande tycker jag. Man måste skydda sina medmänniskor, man kan inte utsätta någon för en hatmob som kastar sten. Jag skäms för att det här kan få hända i ett civiliserat samhälle.

Trakasserierna av romerna i Ängelholm har tilltagit i samband med avhysningarna av romerna i Malmö, med incidenter, också dödshot, nästan varje natt.

BrittMarie Hansson,  socialdemokratisk ordförande i välfärdsnämnden, slår ifrån sig och tycks dåligt förstå innebörden av det som ägt rum, inte minst vad det betyder för bilden av staden Ängelholm.

Nu har tiggarna flytt från det hotfulla Ängelholm till Lund, där de hoppas på hjälp.