100 år sedan Joe Hill avrättades


JoeHill

I dag är det hundra år sedan Joe Hill avrättades i Salt Lake City. På Röda Kvarn i Helsingborg visas kl 18.00 Bo Widerbergs film Joe Hill, följd av ett samtal med bl a Thommy Berggren och Göran Greider.

Joe Hill avrättades i Salt Lake City  i gryningen den 19 november 1915, i dag för hundra år sedan.

Jag läser Göran Greiders  engagerande nya Städerna som minns Joe Hill, en ”Svensk-amerikansk historia”, som utifrån fyra städer förknippade med Joe Hill/Joel Hägglund, Chicago, Gävle, San Pedro och Salt Lake City, berättar om Hill och hans tid.

Joe Hills begravning i Chicago följdes av 10 000-tals människor. Många sjöng hans sånger som lever vidare in i våra dagar och som sjungits av Bob Dylan, Joan Baez, Pete Seeger, Bruce Springfield och många andra.

På hundraårsdagen kommer Folkets Hus och Parker, Kungl. biblioteket, Studio S, Albert Bonniers förlag och ABF att arrangera en visning av Bo Widerbergs nyrestaurerade film Joe Hill, även aktuell på dvd i Widerbergboxen. Filmen direktsänds till 13 biografer runt landet, däribland Röda Kvarn i Helsingborg. Visningen följs av ett  livesamtal med huvudrollsinnehavaren Thommy Berggren och författaren Göran Greider. Samtalsledare är Jannike Åhlund.

Ovan sjunger Pete Seeger ”I dreamed I saw Joe Hill last night”. Härunder en intervju från 1951 med Harry McClintock, som kände Joe Hill och 1910 var den första som sjöng hans nu klassiska The Preacher and the Slave”.