Tankeväckande former

Dunkers_6595

Konsthantverksutställningen Utvalt i i 81 m² på Dunkers är både vacker och inspirerande, traditionellt hantverk knyts samman med nutida uttryck.

Dunkers_6592

Konsthantverk, slöjd och form av hög kvalité visas på Utvalt i Skåne, en inspirerande utställning med ”handgjord form”. En jury har av 400 insända verk valt ut 24, som presenteras i 81 m². Det är både inspirerande enskilda verk och en utställning producerad med gediget kunnande, med skyltar i trä där konstnärerna presenterar sina idéer och vi kan läsa juryns motivering. Rummet är läckert iscensatt med suggestiva skuggor.

Utställningens utvalda verk knyter på olika sätt samman traditionellt hantverk, ofta skånskt, med samtida uttryck. Alla är gjorda inte bara som ting utan lika mycket som idéer. Här är mycket att se och begrunda och jag kan här bara göra några nedslag.

1600 ölburksringar har använts av helsingborgskonstnären Sabina Kramle för att göra en keps, en kjol och en kedja. Av det vardagligt triviala materialet har blivit något skimrande vackert (bilden överst).

Återkommande är skånska hantverkstraditioner apllicerde i vår tid. Textilkonstnären Alfia Khairullinas kudde för zenmeditation (bild längst ner) är vävd med rölakanteknik, vacker och användbar i ett nutida sammanhang.

Över en estetisk men kanske svåranvändbar tekanna, ”ett porträtt av en tekanna”,  av Kvidingekeramikern Tomas Anagrius, hänger en läcker ”venetiansk” praktlampa, gjord av glaskonstnären och designern Jonas Rooth.

Åsa Canbäcks och Karin Eldforsens Lejonborgen hämtar motiv ”ur den skånska slöjdskatten” när de låter två lejon heraldiskt stötta ett hus, gjort av återvunna skånska textilier och bokbinderimaterial.

Thomas Olsson började som femtonåring arbeta som rörmokare och utgår i sitt konstnärliga arbete ofta från badrummet, det privata rum som han jämför med våra kroppars inre: ”Jag kan se hjärtat som en värmepanna, rören som artärer och blodet som vatten”. hans verk SÄK.11 visar en toalett ur ett nytt perspektiv.

Dunkers_6590

Konsthantverkscentrum är huvudman för Utvalt i samverkan med Skånes Hemslöjdsförbund och Form/Design Center. Utställningen  återkommer 2018 med Skåne Hemslöjdsförbund som ansvarig och 2021 då Form/Design Center är huvudman.

Den har tidigare visats på Form i Malmö och på Tjörnedala Konsthall i Simrishamn. Den finns på Dunkers till 24/1 2016 innan den fortsätter till Hamburg och Museum für Völkerkunde.

Dunkers_6594