Cirkeln sluts i Kairo

Mubarak2011

”Ordningen” återställs i Egypten. Den förre egyptiske presidenten Mubarak är snart en fri man. Kontrarevolutionen är över. De som ville se ett annat samhälle har förlorat.

Hosni Mubarak har tillbringat den senaste tiden i ett bekvämt militärsjukhus. Snart är han en fri man. Offren för den egyptiska upproret 2011 ser ut att ha dött förgäves, skriver Bitte Hammargren på sin blogg.

Domen mot den förre egyptiske presidenten om förskingring ska omprövas, bestämde en egyptisk domstol häromdagen. I november frikändes han från en livstidsdom som ansvarig för anstiftan till flera hundra civilas död under de 18 dagarnas massprotester 2011.

Nu finns det ingen alls som hålls ansvarig i egyptisk domstol för anstiftan till dessa dödsskjutningar. Bitte Hammargren ser det som sker som  ”ett slag i ansiktet på de anhöriga till de 800 människor som dödades under demonstrationerna 2011”, de dagar som ledde till Mubaraks fall. Hon fortsätter:

”Domstolsbeslutet är ännu en seger för kontrarevolutionen och säkert också för den nye president Abd al-Fattah al-Sisis finansiärer i Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.”

”Cirkeln sluts i Kairo. Den egyptiska kontrarevolutionen är fullbordad.”

Fotnot: Bilden ovan från demonstrationerna 2011 i Kairo. Foto Bitte Hammargren.