USA:s nya monsterjagare

4dde43a4-5fed-4c41-a60f-a6801bf55d92

USS Zumwalt är USA:s största jagare, byggd för 35 miljarder kr med en form som ska göra fartyget svårupptäckt med radar.

USA:s nya monsterjagare USS Zumwalt (DDG-1000) har sjösatts i början av december, skriver Svenska Dagbladet. Jagaren är 180 meter lång och väger 15480 ton. Det pyramidformade stridsfartyget är det största i sitt slag som USA byggt.  Priset är därefter, 35 miljarder kronor.

Fartygets form är sådant att det ska vara svårt att upptäcka på radar. Det är tungt beväpnat och ska med avancerade vapen med stor träffsäkerhet kunna nå mål 180 km bort.

USS Zumwalt testas nu på Atlanten för att slå fast om fartyget klarar svårt väder trots formen. Efter provfärden kommer ytterligare två likadana jagare att byggas för över 100 miljarder. Det innebär en nedskärning från de ursprungligen planerade 32 fartygen.

Det vapenindustriella komplexet i världen och särskilt USA spelar en politisk roll som sällan uppmärksammas. Världens samlade militäruppgifter för 2014 uppgick till 16 000 miljarder kronor (1776 miljarder dollar) uppger SIPRIS årsbok för 2015. Det motsvarar 2,3 procent av världens totala BNP.

Företaget som byggt ”monsterjagaren” heter General Dynamics och är världens sjätte största vapenproducent.