Till Mjölby på Omars flygande matta

Årets julkalender i alla ära, men den går inte upp mot julkalendern  1989 där den tidens barn fick följa med på högflygande bovjakter på flygande matta mot Mjölby.

ture-sventon-fez-jpg

Åke Holmberg skrev ungdomsböckerna om Ture Sventon, detektiven som läspade och älskade temlor, semlor alltså. Han umgicks gärna med den artige herr Omar, mattförsäljare från oasen Kaf i den arabiska öknen, vars flygande matta var en ovärderlig tillgång för Sventon.

Ture Sventons ärkefiende är Ville Vessla, ofta kallad Vesslan. En av  Sventons stående fraser är ”Ständigt denna Vessla!”. Och hur skulle den läspande privatdetektiven klarat sig utan sin privatsekreterare fröken Jansson, som förser Sventon med temlor och alltid har nybryggt kaffe till hands.

Flera av julkalenderfilmerna finns på youtube. Att titta på dem blir som en tidsresa på flygande matta till en oändligt avlägsen tid. På filmen här under spelas Sventon av Helge Skoog, herr Omar av Nils Moritz och fröken Jansson av Lena Nyman.

Och inte nog med det. Alla de 24 avsnitten i Julkalendern 1989, Ture Sventon privatdetektiv, finns på SVT:s Öppet arkiv, följ länken här.

Många av böckerna om Ture Sventon finns att köpa på Bokbörsen i nyutgåvor från 2008-10 och är tacksamma som högläsning.

Flera Sventon-böcker filmatiserades, med bl a Jarl Kulle i huvudrollen.

Som bonus här längst ner ljudboken ”Ture Sventon i London”, läst av Helge Skoog.