”Systemkollaps” – retorik och propaganda

150180h1024

”Tankefiguren om en ”hotande systemkollaps” föddes i oktober och blev så framgångsrik att den föranledde regeringen att drastiskt begränsa asylrätten, skriver Erik Berg i Flamman.

Den som förlorat sitt pass under färden över Medelhavet kommer aldrig över Öresund.

Asylrätten har i det närmsta upphävts vid gränsen till Sverige. Vårt land som för bara några månader sedan tillämpade en generös flyktingpolitik har gjort en dramatisk helomvändning.

I tidningen Flamman skriver Erik Berg insiktsfullt och analytiskt om det som hände:

”Tankefiguren om en ”hotande systemkollaps” blev så framgångsrik att den föranledde regeringen att drastiskt begränsa asylrättens tillämpning, sänka ambitionerna för svenskt flyktingmottagande till EU:s mininivå och införa ett perverst transportörsansvar med id-kontroller.”

Berg visar övertygande med exempel från tryckta medier (och en gedigen genomgång av Mediearkivet) hur ordet ”systemkollaps” började användas så sent som i oktober. Först ut var KD:s militanta och då nyvalda partiledare Ebba Busch Thor, som i sitt tal vid partikongressen den 9 oktober använde uttrycket ”Sverige står inför en trolig systemkollaps”, vilket fick stort mediegenomslag.

I partiledardebatten den 11 oktober hakade högerextrema sverigedemokraternas Jimmie Åkesson på med ” Vi står inför en välfärdskollaps, en systemkollaps.”

Fyra dagar senare, 15.10 skrev moderaten Hanif Bali i en debattartikel i Dagens Samhälle att ”det svenska asylmottagandet närmar sig systemkollaps”.

Samma dag, skriver Erik Berg, håller sverigedemokraterna presskonferens där man lanserar ordet ”systemkollaps”. ”Den hotande systemkollaps som det talas om har redan inträffat på grund av det stora asyltrycket”, säger Paula Bieler.

Nu har strategin nått fotsoldaterna och ordet systemkollaps förekommer plötsligt i en stor mängd insändare och debattartiklar på lokalnivå, skrivna särskilt av sverigedemokrater och moderater. På ett torgmöte i Trelleborg talar Kent Ekeroth om ”systemkollaps” och talar om en nationell ”undergång”.

Moderata Anna Kinberg-Batra säger på ett annat möte i början av november: ”Vi vill vara konkreta i dag. Om man inte agerar, väntar någon form av systemkollaps.”

Snöbollen rullar vidare. Lögnen som tankefiguren bygger på ifrågasätts inte, detta att det stora antalet flyktingar skulle få hela samhället att kollapsa.

Till slut påverkas också regeringen och lanserar illa genomtänkta förslag som är både dåliga och obehagliga. Vi lär inte ha sett slutet på lögnens konsekvenser ännu. Den 4 januari när den nya ”muren” på Kastrup ska tvinga alla resenärer genom en passkontroll, i värsta fall genomförd av icke-kompetent personal, är nästa akt i tragedin.

Erik Berg avrundar sin artikel:

”Bortglömt är nu att debattens själva utgångspunkt är en tankefigur som lanserats och upprepats av Sverigedemokraterna och Moderaterna, med målet att få debatten om flyktingmottagandet att kretsa kring en diffus och alarmerande hotbild.

Från början till slut handlar det om politisk retorik, propaganda och ordens makt att forma dagordningen. Upprepa något tillräckligt många gånger i högt tonläge och det blir efterhand en etablerad sanning. I synnerhet om det inte finns någon på andra sidan som ser till att leverera en tydlig motbild, och det har inte den sittande regeringen gjort.”

Foto: TT.

2 reaktioner på ””Systemkollaps” – retorik och propaganda”

  1. Ja, denna tankefigur går ut på att få oss att tro att våra löner höjs, välfärden blir bättre och jobben blir fler om vi stoppar invandringen. En tankefigur går ut på att folk inte själva tänka och analysera . En tankefigur har således ett syfte.

  2. Ja, ”systemkollaps” är en tankefigur. Vad nu en tankefigur är för något. Men vi bör alltså sova lugnt – som vi tydligen också gjorde tidigare. Löfven har ju erkänt att vi varit naiva. Och tydligen överreagerat. Bara ett problem kvarstår – SD har vuxit i stöd om man ska tro flera opinionsundersökningar och att enligt LO stöder medlemmarna ungefär lika många SD som S – cirka 30 %. Frågan är om folk bara är dumma eller genuint oroliga. Tror man det första – krävs en kraftig folkupplysningskampanj. Men stopp nu, den har ju redan pågått i flera år. Av politiker och media.

Kommentarer är stängda.