De tiggande romerna

Tiggare-Sthlm_8319--

De tiggande romerna i Sverige är en påminnelse om hur det ser ut i Europa 2015. Frågan måste hanteras på nationell nivå och av EU. Men vi har alla ett individuellt ansvar för våra medmänniskor.

Tiggare_4063--

De rumänska romer som kommer till Sverige och andra länder i Västeuropa för att tigga väcker starka känslor. SVT:s Agenda uppmärksammade frågan på söndagskvällen och ansvarig minister Åsa Regnér, barn- och äldreminister (S), klargjorde att något förbud mot tiggeri inte är aktuellt i Sverige.

– Att förbjuda tiggeri vore som att förbjuda fattigdom.

De romska tiggarna i Sverige far illa. De bor i bristfälliga tält eller husvagnar ofta utan rinnande vatten, utan elektricitet.

– Så har människor inte bott på hundra år i Sverige, säger Sven Hovmöller på föreningen HEM.

Representanter för romerna säger till SVT att om ”tiggeriet förbjuds dör vi”. De har det trots alla umbärande här bättre än i hemlandet Rumänien.

Som EU-medborgare har romerna rätt att vistas i Sverige. Rumänien har huvudansvaret för sina medborgare. Åsa Regnér ska i veckan träffa Rumäniens social-och arbetsmarknadsminister Rovana Plumb som kommer till Sverige för att diskutera romernas situation här.

Men de kommuner där romerna vistas har också ett ansvar att ställa upp med nödhjälp. I Stockholm har man ”generöst” lovat bistå med övernattning om temperaturen sjunker under minus sju grader. På andra ställen gör myndigheterna inget alls, medan frivilligorganisationer söker göra vad man kan.

Romerna är både diskriminerade och fattiga i sitt hemland. När de tar sig till Sverige försöker de göra något åt sin desperata situation.  Vi är inte vana vid att i Sverige konfronteras med djup fattigdom. Ändå är de tiggande romerna en påminnelse om hur det ser ut i Europa 2015. Frågan måste hanteras på nationell nivå och av EU. Men vi har alla ett individuellt ansvar för våra medmänniskor.

Fotnot: Bilderna från centrala Stockholm tog jag under den gånga helgen. Strindbergcitatet på Drottninggatan sätter sig i halsen.

Tiggeri_4064