Svenskarna mot Nato-medlemskap

Nato-statistik-1

Svenska folket vill inte att Sverige ska gå med i Nato, enligt en i Dagens Nyheter redovisad opinionsundersökning utförd av Ipsos. Opinionsläget är stabilt och mot 50 procent som vill att Sverige ska stå utanför Nato står endast 34 procent Natoanhängare, med 16 procent osäkra.

De borgerliga partiledarna är militant för Natomedlemskap, utan mycket till argumentering. Värst är liberalernas Jan Björklund. Men bland de liberala väljarna är man inte alls lika tvärsäker. 45 procent är för, 41 procent mot.

Webbsidan förBevara alliansfriheten. Nej till Natomedlemskap”, kommenterar opinionsundersökningen och konstaterar att opinionsläget både är tydligt och stabilt över tid.

”Man ska lägga detta vid sidan om opinionsmätningen några dagar tidigare, som gav vid handen att 72 procent av folket vill ha allmän värnplikt i en eller annan form. Det finns alltså en stark försvarsvilja hos svenskarna, och det finns också en vilja till fred och oberoende.

Nato-lobbyn förmår inte inse detta. De fortsätter ihärdigt sina försök att klyva nationen i de vitala säkerhets- och försvarspolitiska frågorna. Deras främsta representanter kommer från samma krets av politiker, militärer och ideologer som såg till att invasionsförsvaret skrotades, att värnplikten upphörde och att Sveriges riksdag antog en äventyrlig solidaritetsförklaring.”

På söndag inleds den 70:e Rikskonferensen Folk och försvar i Sälens högfjällshotell. De militanta pro-Nato-personerna är där mangrant – men också andra.  Var säker på att man den förstnämnda kategorin kommer att göra allt för att skaka av sig de nämnda opinionssiffrorna och tala om Putin och den ryska faran, som de brukar, med ett minimum av eftertanke och analys.

Själv säger jag Nej till Nato av flera skäl. Ett Natomedlemskap skulle innebära att Sverige blir en del av kärnvapenbalansen – och att vi bryter mot en 200-sidig tradition av att skapa fred med fredliga medel, bortsett från den förödande insatsen i Afghanistan under Natobefäl.

2 reaktioner på ”Svenskarna mot Nato-medlemskap”

  1. ”… De fortsätter ihärdigt sina försök att klyva nationen i de vitala säkerhets- och försvarspolitiska frågorna. Deras främsta representanter kommer från samma krets av politiker, militärer och ideologer som såg till att invasionsförsvaret skrotades, att värnplikten upphörde och att Sveriges riksdag antog en äventyrlig solidaritetsförklaring.”

    Och det är säkert samma personer som vill ge upp vår suveränitet över det vi tillsammans arbetat ihop och gemensamt äger.

Kommentarer är stängda.