Också Kulturhotellet hemlöst

Ensamkommande-Kulturhotellet

Kulturhotellet i Helsingborg slår igen portarna i dag fredag, efter nio månaders verksamhet i en affärslokal på Södergatan.

Munka_8463

Ännu en gång manifesteras Helsingborgs havererade kulturpolitik och de styrande politikernas monumentala ointresse för kultur. När Kulturhotellet förlorar sin perfekt belägna lokal på Söder är det det senaste i en rad övergrepp eller ointresse från de styrande mot fria kulturutövare som velat göra något utanför institutionernas ramar.

Minns Vikingsberg som inte blev konstnärsdrivet galleri utan  exklusiv förskola i den byggnad som  donerats som konstmuseum. Minns Salongen, Jeanette Solléns ambitiösa försök att göra Folkets hus till ett levande kulturcentrum.

Kulturmedel går inte till kulturutövare utan till en överdimensionerad kulturförvaltning ledd av en i kulturdebatten totalt osynlig kulturdirektör, rekryterad utan kulturell kompetens.

Kulturhotellet beviljades anslag ur den så kallade Visionsfonden, utifrån kommunens floskelfyllda målformulering för 2035:

”År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Här finns möjlighet för dig som vill utveckla och vill utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.”

”Staden för dig som vill något”?

Inte för den som vill arbeta med kultur, inte för de som lever i den segregerade stadsdelen Söder, där Folkets Hus ska säljas och privatiseras.

Fyra nya projekt får nu i stället för Kulturhotellet stöd av Visionsfonden. Ett av dem handlar om ett gäng ungdomar som några gånger under året ska tävla i löpning i stan, Young Troops:

”I Young Troops ska 20 ungdomar utmana sig själva i ett antal lopp under året. Projektet vill få fler unga att bli fysiskt aktiva och fokuserar på coaching, gemenskap, självkänsla och tydliga mål för att lyckas.”

Men?

Kulturhotellet kan inte vara kvar i lokalen därför att det där saknas ventilation och en handikapptoalett.

Dunkersfonderna kunde med lillfingret fixat en handikapptoalett. Men de pengarna är försnillade för decennier framåt, senast en halv miljard på en fotbollsläktare.

Bilden överst aviserade på Facebook ett evenemang den 23 december för ensamkommande flyktingbarn på Kulturhotellet tillsammans med Soppköket. Bilden därunder från Konstskolan Munkas utställning på Kulturhotellet i maj 15.