Vad äger en flykting?

denmark-refugees-possessions-photos-876-1453909987-crop_desktop

Den danske ”smyckeslagen”, Lag 87 har väckt stor negativ uppmärksamhet för Danmark över världen.

Judar som fördes till nazismens koncentrationsläger berövades allt av värde när de internerades. Många har associerat till det efter den danska ”smyckeslagen”, som väckt en internationell vrede mot Danmark jämförbar med den efter Mohammedteckningarna för tio år sedan.

Jämförelsen är kanske tillspetsad. Men faktum kvarstår att dansk polis kan kroppsvisitera flyktingar och beslagta vad som kan vara resterna av ett livs besparingar. Samtidigt är det nog så att de flesta efter månader av farofylld flykt inte har mycket av värde kvar när de kommit till Sverige eller Danmark.

Danska Vice (ett internationellt magasin med webbedition) besökte dagen efter det att Lag 87 klubbats en flyktingförläggning i ett gammalt tidigare sjukhus i Helsingör, med 150 flyktingar. Fem av dem berättade vad de haft med sig när de kom till Danmark.

Ahmad Farman, en 25-årig irakier, som för fem månader sedan kom till Danmark. Hans ägodelar syns på bilden här ovan, han uppskattar deras värde till 1500 kronor. Viktigast är telefonen därför att den innehåller bilder som är speciellt viktiga för honom.

Abdul Khader, 44-årig syrier, kom till Danmark för fem månader sedan. Hans viktigaste ägodel är ett svart armband som han fått av sin 16-åriga dotter, som nu befinner sig i Turkiet med två syskon och deras mamma.

Laith Wadea, 31-årig irakier, tidigare lärare och smed, äger ett silverarmband med en Jungfrumaria-medaljong, som han fått av sin mamma. Han har också en iPhone6 och en falsk märkesklocka – och uppskattar föremålens värde till 6 000 kronor (bilden underst).

billeder-af-flygtninges-vaerdigenstande-body-image-1453822580-size_1000

En reaktion på ”Vad äger en flykting?”

  1. Intressant om man istället hade frågat hur mycket var och en äger och sedan skickat en räkning till dem som hade över en viss summa. Men då hade signalpolitiken inte funnits . .

Kommentarer är stängda.