63:e gången på Murmeldjurdagen

WASHINGTON, DC - JANUARY 12: President Barack Obama shakes hands with Speaker of the House Paul Ryan (R) as Vice President Joe Biden looks on before the State of the Union address to a joint session of Congress on Capitol Hill January 12, 2016 in Washington, D.C. In his final State of the Union, President Obama is expected to reflect on the past seven years in office and speak on topics including climate change, gun control, immigration and income inequality. (Photo by Evan Vucci - Pool/Getty Images)

USA:s republikaner röstade på tisdagen för 63:e gången om att upphäva Obamacare, den nyligen genomförda sjukförsäkringsreformen.

Det kommer att bli en lång vinter, åtminstone i USA. På Murmeldjurdagen, i går tisdag, berättade Vita Husets pressekreterare Josh Earnest för journalister om dagens program:

– Republikanerna avser att för sextiotredje gången rösta om att upphäva Obamacare. Det är som på Murmeldjurdagen, och i dag är det också Murmeldjurdagen, Ground Hog Day.

Filmen Ground Hog Day från 1993 (på svenska Måndag hela veckan) skildrar en man (Bill Murray) som fastnar i en tidsloop så att han tvingas genomleva exakt samma dag igen och igen.

Steve Benen kommentar omröstningen på webbsidan för TV-stationen MSNBC:s The Rachel Maddow Show.

– För er som inte har sett filmen kan jag bara säga att den är betydligt roligare än att se republikanerna rösta 63 gånger om att upphäva en sjukvårdsreform som utan någon särskild anledning skulle beröva miljoner amerikaner deras sjukförsäkring.

I USA firas  Groundhogday på många platser den 2 februari . Traditionen med Murmeldjurdagen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA. När dagen firas ska man enligt sägen kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara.

Ett skogsmurmeldjur (engelska: groundhog) lockas ur sitt bo. Om det är ljust ute och djuret ser sin egen skugga och springer tillbaka pågår vintern i ytterligare sex veckor. Om det är mulet när murmeldjuret tittar ut och stannar kvar ute kommer våren tidigt.

På bilden hälsar Barack Obama på republikanernas talman  i Representanthuset, Poul Ryan.