Har Saudiarabien kärnvapen?

Utspel om saudiska kärnvapen ett hot mot Iran och Ryssland – sanktionerat av CIA?

Saudiarabien kan nu tänkas förfoga  över kärnvapen, fyra till sju atombomber som kan skickas mot olika mål i regionen med missiler eller flygplan, skriver Knut Lindelöf på bloggen lindelof.nu. I filmen ovan uttalar sig en saudisk talesman.

Lindelöf tolkar offentliggörandet (i förbifarten i intervjun ovan) som ett hot från Saudiarabien mot Ryssland. Och summerar:

”Risken för en kärnvapenkonfrontation verkar krypa allt närmare. Här bröstar sig nu tre regionala kärnvapenmakter; Israel/Saudiarabien och Ryssland mot varandra.”

Bakom Israel och Saudiarabien finns som alltid USA och Nato. Hotet mot Ryssland och al-Assad kan knappast missuppfattas.

Det är knappas längre frågan om att bekämpa IS eller försöka få slut på det krig som förstört landet Syrien och tvingat miljoner människor på flykt.

I ett inslag i konservativa amerikanska FoxBusiness (nedan) intervjuas en tidigare CIA-person Duane Clarridge, som i förbifarten skymfar Barack Obama för att sedan utan omsvep tala om saudiska kärnvapen som en realitet.

Ingen av de båda källorna har i mina ögon hög trovärdighet. I ett inslag under tisdagen i CNN  nämns inget om saudiska kärnvapen. Däremot citeras en intervju med Saudiarabiens utrikesminister Adel Al Jubeir, som sagt till CNN att Bashar al-Assad ska bort till varje pris, ”genom en politisk process eller genom våld”.

Frågan är varför uppgifterna om saudiska kärnvapen kommer ut just nu, då ett avtal om vapenvila i Syrien ska träda i kraft om några dagar – och om CIA sanktionerat uppgifterna, oavsett om de är reella eller bara skrämseltaktik.

Så får kriget i Syrien en ny och kuslig dimension.

Bilden längst ner visar den påstådda räckvidden för saudiska kärnvapen, till de iranska oljefälten och en bra bit in i Ryssland.

 

19b2674528b4d5fa396dcc8c20062871_XL