Taggtrådsgränser skär sönder Europa

bigOriginal

Grekland förvandlas till ett gigantiskt flyktingläger när gräns efter gräns i Europa stängs.

Det började här vid Öresund, när Sverige i början av januari införde id-kontroller vid gränsen mellan Sverige och Danmark för flyktingar. Därmed upphävdes asylrätten för de som förlorat sina dokument under den farofyllda flykten från främst Mellanöstern och Syrien.

Nu har land efter land slagit igen portarna. Flyktingarna kommer inte vidare från Grekland. Det finns inga förhoppningar om att EU ska lyckas hantera den växande krisen på ett humant vis.

Österrike har i dagarna beslutat att ta emot högst 80 asylsökande per dag, skriver DN. Makedoniens gräns mot Grekland är i det närmsta stängd. Fattiga och krisdrabbade Grekland håller på att förvandlas till ett gigantiskt flyktingläger. Grekland kallar hem sin ambassadör från Österrike.

Och nu ska Nato, med svenskt gillande, stoppa flyktingar på havet och återföra dem till i synnerhet Turkiet, även om de kommit in på grekiskt vatten.

Schengenavtalets fria rörlighet är satt ur spel. EU:s grundläggande principer är inte längre något värda. I Ungern, där ett 17 mil långt taggtrådsstängsel går längs gränsen till Serbien, dundrar den högerextreme premiärministern Viktor Orbán om att det som sker ritar om ”den etniska, kulturella och religiösa kartan i Europa”.

Vi lever i en allt dystrare tid, när taggtrådsgränser skär sönder Europa. Ingen vet vad det som skett det senaste halvåret kommer att få för konsekvenser. Och det handlar inte om de många flyktingarna utan om EU:s oförmåga att fatta konstruktiva beslut i extremt svåra frågor. Och om oförmågan att sätta in fredsbyggande åtgärder i det krigsdrabbade Syrien.

Kartan från DN: 1. Österrike-Slovenien. Österrikes regering beslutade häromdagen att endast ta emot 80 asylsökande per dag, medan 3200 släpps igenom till Tyskland. 2 Serbien-Makedonien. Endast flyktingar från Syrien eller Irak släpps över gränsen sedan några dagar tillbaka. 3. Makedonien-Grekland. Afghanska flyktingar stoppas av den makedonska sidan, vilket har lett till tusentals strandsatta flyktingar i Grekland. 4. Grekland-Turkiet. 97000 flyktingar har anlänt till Grekland hittills under 2016, de flesta av dem från Turkiet.

2 reaktioner på ”Taggtrådsgränser skär sönder Europa”

  1. Om Grekland slipper sin skuld till EU så kunde de administrera flyktingströmmen vilket de iofs redan gör men under ganska pressade förhållanden?
    Nu har ju Turkiet fått x antal miljarder (3?) för att utföra jobbet och de är ju inte med i EU.

    1. En intressant tanke!EU betalar 30 miljarder kronor för uppgörelsen med Turkiet. Sverige ska bidra med 700 miljoner.

Kommentarer är stängda.