Försvarsministern som blev fredsaktivist

Thage G_7444

Var finns fredens och förnuftets röster, undrade fredsaktivisten Thage G Peterson, kritisk mot Värdlandsavtalet med Nato och tankar på svenskt Natomedlemskap. På lördagen talade han i Helsingborg.

Bästa fredsvänner, inledde Thage G Peterson som i lördags talade på ett möte i den fullsatta hörsalen på stadsbiblioteket i Helsingborg. Thage G, tidigare bland annat försvarsminister och riksdagens talman, är i dag fredsaktivist. Han reser land och rike runt och agiterar kritiskt mot Värdlandsavtalet och svenskt Natomedlemskap, med möten inbokade ända fram till midsommar.

– Det talas allt mer om krig. Ordet fred har satts på undantag. Var finns fredens och förnuftets röster?

I vår tid bryr sig inte många om FN-stadgans våldsförbud, det FN där Sverige länge – med stort folkligt stöd – spelade en aktiv roll i arbetet för att förhindra krig och motverka fattigdom.

Thage G Peterson minns när han fikade tillsammans med Olof Palme och centerpartiledaren Gunnar Hedlund i Gamla stan.

– Det var några fnurror på tråden mellan dem. Somligt löste, annat inte. Innan de skildes sa de att så var det ju försvars- och säkerhetsfrågorna, som vi inte behöver tala om. Enigheten där var självklar.

Sverige har haft en långvarig fred.

– Alliansfriheten har varit oss till gagn, med folkligt stöd. Ett medlemskap i Nato kommer att försämra Sveriges säkerhetspolitiska läge. Det påverkar Östersjön negativt, havet blir en konfrontationsyta, där incidenter kan skapa ökad spänning.

Vid två tillfällen fick Ryssland löfte om att Nato inte skulle utvidgas österut. Båda löftena bröts.

– När Tyskland återförenades garanterades Gorbatjov att Nato inte skulle utvidgas österut. 1997 övertalade Clinton Polen, Tjeckien och Ungern att gå med i Nato men lovade Ryssland att det inte skulle bli fler. Sedan dess har tolv medlemmar tillkommit, alla från det tidigare östblocket.

– Jag är bedrövad över Natos östpolitik, med stora militära övningar helt nära den ryska gränsen. Natoutvidgningen är efterkrigstidens största politiska misstag.

Som Natoland blir Sverige en del av Natos kärnvapendoktrin. Dessutom kommer våra militära kostnader att öka kraftigt, liksom kraven på att medverka i Natos krigsinsatser.

– I dag kostar försvaret 1.1 procent av vår BNP. Natos mål är två procent. Dagens 45 miljarder kan bli 85 miljarder i militära utgifter.

Närmast kommer frågan om det långtgående Värdlandsavtalet att avgöras i riksdagen. Avtalet kommer att antas sedan S och MP i dagarna gjort upp om det.

– Den dag då Värdlandsavtalet antas blir en sorgens dag. Vår neutralitet kommer att undermineras med allvarlig krigsrisk som följd. Sverige blir mera osäkert. Men alla vi som är mot svenskt Natomedlemskap kommer inte att ge upp kampen.

En reaktion på ”Försvarsministern som blev fredsaktivist”

 1. I sista sekund försöker jag nu påverka ”mina” närmaste boende riksdagspolitiker (från V till M) med personliga brev i denna fråga. 16 är postade och den som är nyfiken och kanske inspireras av mitt privata tilltag kan läsa brevtexten nedan.
  Hej NN!
  Jag hoppas att Du inte smutsar ner Dig i historisk mening vad det gäller ”Värdlandsavtalet” som riksdagen skall rösta om under våren. En av de många frågor Du måste ta ställning till och en vanlig ”Svensson” inte vet mycket om. Jag hoppas att Du är vaken och vet bättre då detta avtal handlar om en smyganslutning till NATO där det direkta medlemskapet blir en formalitet.
  Den svenska alliansfriheten har lång historia och bör vårdas. ”Värdslandsavtal” låter, gästfritt och kamratligt – näst intill mysigt men är i praktiken en vidöppen dörr för NATO rakt in i Sverige. Huruvida kärnvapen kan placeras här är en öppen fråga – och vilka politiker styr här då när den dörren står på vid gavel?
  Att det nu trixas med avtalstexten är en demokratisk skandal som liknar Linje 2 då vi röstade om kärnkraften. Både Ja och Nej och alla var förvirrade men kärnkraften kvar. Nu är det NATO som gäller och jag är bedrövad över detta odemokratiska spektakel och denna Trojanska häst.
  Skäm inte ut dina barn och barnbarn med att Du var en av de politiker som skrotade Sveriges allianfria historia. Jag hoppas på ditt raka NEJ och att Sverige som alternativ står upp i FN och strider för Freden, FN-stadgan, Förhandlingar och Diplomati när det bråkas i världen. Det är enda vägen till fred mellan bönder, tjänstemän, mekaniker och alla andra – oavsett var Du bor på vår jord.
  …hälsar Sven Gedda från Kivik.

Kommentarer är stängda.