En gammal dam ska släpas över Hamntorget

Ångfärjeflytt_7488

Ångfärjestationen som stod i vägen flyttas efter 118 år.

Ångfärjestationen har gått till väders under veckan för att om allt går väl på måndag landa på sin nya plats på Inre hamnens utbyggda kaj.

Om den gamla damen håller ihop och inte faller samman som plockepinn är det meningen att hon redan till sommaren ska fungera som The Tivoli, musik- och nöjesetablissemanget som under decennier varit en levande träffpunkt för yngre och äldre generationer.

Den 118 år gamla byggnaden borde förstås ha fått stå kvar där den alltid stått, som en påminnelse om Helsingborgs historia. Men sånt räknas inte i dagens Helsingborg. Den gamla damen stod i vägen för kongresshuset och lyxhotellet som snart ska börja byggas här. Eftersom allt i stan handlar om pengar är det en dyster logik att kongressgästernas behov bedömdes viktigare än besökarna på The Tivoli.

Tre gånger gjordes namninsamlingar i protest mot planerna. Men för de styrande Danielsson & Co betyder sådant ingenting alls. I en debattartikel nyligen deklarerade två ledande moderata politiker, Peter Danielsson och Christian Orsing,  att ”politiska företrädare måste våga ta de stora beslut som krävs för att föra staden framåt, och våga göra det även när det blåser hårt”, alltså att demokrati och folkligt engagemang inte är något att bry sig om.

Flytten av Ångfärjan är ”ett stort beslut” men mest en eftergift för den folkliga opinionen, även om det som jag ser det är en halvmesyr. En dyr halvmesyr. Midroc betalar 28 miljoner för huset och flytten. Ombyggnaden av kajen kostar Helsingborg 25 miljoner. Frågan är om The Tivoli kommer att så värst länge ha råd att betala marknadsmässiga hyror i Nya Ångfärjestationen, när den väl landat på marken?

The Tivoli har varit en träffpunkt och ett kulturhus.

Samma dagar som huset flyttas kommer det politiska beskedet att fem seniorträffpunkter ska läggas ner, för att spara 2,6 miljoner per år. Visst, det är olika ”konton”, men ändå. Ett ”litet beslut”, men ett klubbslag mot de som drabbas.

Alltså: Här byggs för bortåt en halv miljard (mest privata) pengar på bästa läget i Helsingborg en träffpunkt för kongressbesökare, medan de äldres träffpunkter bara läggs ner och de yngres träffpunkt släpas till en oviss framtid till andra sidan Hamntorget.

Vad är det för fel på Helsingborg eller rättare sagt på de politiker som med så dålig inlevelse styr den här stan?

Angfarjan-flytt_7504

En reaktion på ”En gammal dam ska släpas över Hamntorget”

  1. När är nästa val ?

    Mycket tråkigt när några bestämmer över alla.
    Är det demokrati !

    Kristina

Kommentarer är stängda.