Träffpunkterna i Helsingborg

Traffpunkt_7480

Det finns träffpunkter i Helsingborg som får kosta, andra som inte får finnas och åter andra som kanske kan få finnas.

Protestera_7481

En träffpunkt är en punkt där människor träffas. I Helsingborg vill de styrande att människor ska träffas. Men träffpunkter och träffpunkter, det beror lite på vem det handlar om

Allra viktigast är att affärsmännen träffas och kan kongressa på nya kongresshuset i stan. Nästan lika viktigt är att de som gillar fotboll kan träffas i nya (skandalomsusade) superläktaren på Olympia. Den byggs inte för fotbollens skull, utan som just träffpunkt. En halv miljard, ok, men fotboll är ju fotboll.

De som tycker det är kul att dansa har ju Folkets park att träffas i och hålla om varandra. Visst, de styrande ville bygga bostäder där, men insåg så småningom att det inte var så farligt om folk tog sig en svängom och politikerna gjorde helt om, åtminstone miljöpartiet.

Folkets hus är farligare. De som träffas där kan ha idéer om att förändra samhället. Ship to Gaza höll till där, liksom de hemlösas teater Stumpen. Men var ska det sluta om folk börjar visa solidaritet med palestinierna i Gaza eller med de hemlösa i Helsingborg? Och höll de inte på med tango där? Har inte tango något med Che Guevara att göra?? Nej, man vet aldrig var bollen kan hamna i ett sånt hus. Det är helt klart farligare än fotboll och nu ska det säljas.

Fem av sjutton träffpunkter för seniorer skulle läggas ner, har Maria Nilsson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden gång på gång upprepat trots ljudliga protester från stadens seniorer. Antagligen menade hon att de äldre inte har tillräckligt med köpkraft för att vara berättigade till egna träffpunkter, det finns ju parkbänkar, åtminstone på sommaren. Det är ju också det något helt annat än fotboll och med en kostnad på 1,8 miljoner en mycket liten fråga i jämförelse med fotbollens halva miljard, som är en stor fråga.

Men i söndagens HD rapporteras att Nilsson tagit sig en svängom.

– Vi har lyssnat på de senaste dagarnas synpunkter från helsingborgarna. Det har visat sig att den här besparingen inte står i proportion till hur mycket träffpunkterna verkar betyda för dem, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Maria Nilsson (C).

Borde inte politiker stå för sina åsikter? Är det inte det som krävs av dem av de som styr i stan? För två veckor sedan skrev moderaterna Peter Danielsson och Christian Orsing i en debattartikel:

”Politiska företrädare måste våga ta de stora beslut som krävs för att föra staden framåt, och våga göra det även när det blåser hårt.”

Nu säger Maria Nilson att hon lyssnat på synpunkter. Herregud, hur ska detta sluta, hon bryter ju mot kommunledningens direktiv  att strunta i vad folk tycker. Risken är ju dessutom att de äldre om de får behålla sina träffpunkter lever längre och kommer att kräva ytterligare fler mötesplatser. Men budgeten då?