Kommunens läger för romerna skandalöst

Romer-Stenbrogarden

På tisdagsmorgonen lämnade de flesta romska tiggarna Helsingborg efter att övervintrat i hyddor i ett miserabelt läger på Stenbrogårdens camping.

– Det kom som en chock för mig! Jag hade inte fått den uppfattningen att de bott på så här. Jag trodde att det var något bättre, eftersom det var kommunen som anvisat dem. Att bo så här hela vintern är skandalöst. De har betalt tio kronor dygnet, av sina intjänade pengar. Sedan bor de så här. Det känns hemskt, säger till SVT/Helsingborg Birgitta Möller från ideella Värmestugan.

Organisationen har den gånga vintern hjälpt tiggarna i Helsingborg med mat och kläder. Birgitta Möller hade inte tidigare besökt campingen och var i TV-inslaget djupt chockerad över de primitiva och kalla ”hyddor” som romerna bott i.

Många medier, som SVT och Helsingborgs Dagblad, använder den förskönande omskrivningen ”EU-migranter”. Därmed döljer man språkligt att behandlingen av de huvudsakligen rumänska romer som levt och tiggt i Helsingborg faller in i en kuslig tradition av nedlåtenhet och diskriminering av romer, både i Sverige i allmänhet och i Helsingborg i synnerhet.

Frågan är komplex. Men de romer som kommit till Helsingborg för att samla skärvor till ett bättre liv har inte bemötts med mänsklig värdighet. Många andra städer har betett sig mycket mer civiliserat i sammanhanget.

I Helsingborg har de styrande betraktat romerna som ett ordningsproblem. Man ska tillämpa nolltolerans mot tillfälligt boende heter det. Var finns humanism och medmänsklighet mot Europas allra fattigaste, mot alla romer som historiskt förföljts och trakasserats i Sverige, minns filmen om Katarina Taikon senast. Nu sker det igen, 2016, i Peter Danielssons Helsingborg.

25 av de tiggande romerna i Helsingborg tog på tisdagen den 29 mars bussen hem. Men tio är kvar – utan någonstans att bo, eftersom lägret direkt har rivits.

I Ängelholm har tiggande romer länge trakasserats. Senaste obehagligheten är att kommunen utan att kontakta ägarna borttransporterat och skrotad en husvagn som romerna bott i. Kommunen har nu polisanmälts av husvagnens ägare, den ideella föreningen Solidarisk människohjälp.

Se också Facebooksidan ”Hjälp tiggare i Helsingborg”, där Nils Gunver skriver:

”Tiggeri ska inte förbjudas, men tillvaron ska göras så svår som möjligt för tiggarna. Kommunerna ska inte upplåta boende åt dem och folk uppmanas att inte ge pengar till tiggarna eftersom det ”inte är en långsiktig lösning”. Som om det finns någon som hävdar det. Som om det skulle vara någon motsättning mellan akut hjälp och långsiktig lösning av de fattigas problem.”

0c3391f430d198

Jag har just börjat läsa en alldeles ny, välskriven och faktarik bok av prästen och tidigare finansekonomen Stanislav Emirov ,”Varför tigger romer?” (Karneval förlag). Där framgår det bland annat romerna i Stockm 2015 tjänade i genomsnitt 80 kronor per dag.

Det är en viktig bok som skildrar tiggandets mekanismer, där författaren också skissar på förslag till hur tiggerirelaterade problem kan hanteras och lösas.

Fotnot: Läs också Joakim Björcks inkännande intervju i HD med 31-åriga Alina Vasile, en av de romska tiggare som i dag tagit bussen hem till familjen i Rumänien.

Hjalp tiggarna