AP-fonden storägare i Findus ägarbolag

Bjuv-Findus_7729

Svenska pensionspengar (Första AP-fonden) och två av USA:s tusen rikaste dollarmiljardärer inblandade i nedläggningen av Findus.

320x486

Den statliga pensionsfonden Första AP-fonden är en av de större ägarna i riskkapitalbolaget Pershing Square Holdings, som har säte i skatteparadiset Guernsey. Fondens aktieinnehav är 1,4 miljarder, uppger Sveriges Radio.

Och Pershing Square Holdings är i sin tur storägare i Nomad Foods, bolaget som äger Findus och lägger ner produktionen i Bjuv. PSH har också representanter i styrelsen för Nomad Foods, registrerat i skatteparadiset Jungfruöarna.

Svenskarnas pensionspengar används i det smutsiga spelet för att lägga ner Findus. Hur i hela friden är det möjligt??

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är upprörd:

–Jag tycker att det här är regeringens ansvar, därför att det är de som sätter upp spelreglerna för AP-fonden, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

Första AP-fondens ledning vill inte kommentera sitt ägande i Pershing Square Holding och dess påverkan på nedläggningen i Bjuv.

Kommunikationschef Ossian Ekdahl skriver i ett mejl till Ekot: ”Det ligger på företagsledningarna att ta beslut angående hur verksamheten ska utvecklas, lokaliseras och organiseras. Det varken kan eller ska ägarna påverka”.

Men hur kan det vara möjligt att investera svenskarnas pensionspengar i företag som Nomad Foods och Pershing Square Holding??

Pershing Square Capital Management är ett hedgefondeföretag, vars grundare och huvudägare är den amerikanske dollarmiljardären Bill Ackman, USA:s 906:e rikaste enligt Forbes, med en förmögenhet på över 17 miljarder kronor.

Två av USA:s tusen rikaste personer, Bill Ackman och Noam Gottesman, är  inblandade i attackerna mot Findus och samhället Bjuv. Och inte bara de, de svenska pensionärernas besparingar, genom första AP-fonden, står på samma sida som herrarna miljardärer och deras företag, registrerade i skatteparadis.

Finansmarknadsminister Per Bolund ville, skriver Sveriges Radio, bland annat att fonderna skulle vara ledande i klimatomställningen. Kritikerna kallade det hela för politisk styrning. I dag vill inte Per Bolund kommentera Första AP-fondens ägande i Nomad Foods, eller bemöta Jonas Sjöstedts krav på politiska direktiv.

Bilderna:  Överst Budskap på gångvägen från stationen i Bjuv. Därunder Bill Ackman, grundare av hedgefondbolaget Pershing Square Capital Management.

En reaktion på ”AP-fonden storägare i Findus ägarbolag”

Kommentarer är stängda.