Propagandakrig på Östersjön


Ryska plan flyger nära amerikansk jagare som i Östersjön ligger nära den ryska staden Kaliningrad.

Sverige ska ansluta sig till StratCom, Natos organisation för propaganda med högkvarter i Riga, enligt ett färskt regeringsbeslut.

Är inte detta ett brott mot Sveriges alliansfrihet?

Det pågår ett allt mer uppskruvat propagandakrig i Östersjöregionen. Sverige blir nu en del av det och bryter mot en långvarig tradition.

– På Olof Palmes tid var vi ytterst noga med att ge Washington och Moskva  samma information om Sveriges hållning, sa Thage G Peterson, tidigare bl a socialdemokratisk försvarsminister, när han talade i Helsingborg tidigare i vår.

Rysk propaganda påverkar främst landets egen befolkning, knappast svenskar eller svensk militär.

Annorlunda är det med Natopropaganda och med det Natoperspektiv som svenska medier ofta oreflekterat anlägger.

Ett exempel är incidenten nyligen då ett ryskt stridsflygplan flög nära en amerikansk jagare.Jagarens position nämndes inte i västmedier, annat än ”Östersjön”. Se den satiriska filmen ovan.

Jagaren befann sig tio mil från den ryska storstaden Kaliningrad. Vad hade hänt om ett ryskt fartyg legat på samma avstånd från den amerikanska kusten?

Den som försöker se konflikten ur ett ryskt perspektiv borde ha förståelse för den ryska oron för att Östersjön blir ett Nato-innanhav.

Under den stora Natoövningen i Norge sa Ben Hodges, överbefälhavare för Natos och USA:s arméstyrkor i Europa, att han ville öva att blixtsnabbt flytta luftvärnssystemet Patriot till Gotland. Ur ryskt perspektiv förstås ett hot, med risk för motreaktion, upptrappning, ökad spänning.

Bedrövligt och olustigt att Sverige blir inblandat i det här smutsiga spelet.