LuxLeaks visselblåsare riskerar långa straff

5412

LuxLeaks avslöjare hyllades i EU-parlementet men riskerar långa fängelsestraff i Luxemburg, där de åtalats för brott mot storföretagens sekretessregler.

Ikea, Amazon och 350 andra storföretags metoder att utnyttja skatteparadis för att komma undan hundratals miljarder i skatt avslöjades i LuxLeaks, som föregick årets avslöjande i Panamadokumenten.

Det var ett genombrott i kampen mot storföretagens skatteflykt som hotar välfärden, också i ett land som Sverige.

Nu ställs tre av de modiga män som avslöjade LuxLeaks inför rätta i Luxemburg. Två av dem, Antoine Deltour och Raphael Halet, arbetade för PricewaterhouseCoopers och den tredje, Edouard Perrin är journalist på France 2. De riskerar som visselblåsare långa fängelsestraff för stöld, brott mot sekretessregler och för olagligt intrång i en databas, skriver brittiska The Guardian.

Särskilt Anotine Deltour nämns. Han riskerar 10 års fängelse och över tio miljoner i böter, skriver EU-Observer, som också hänvisar till de protestlistor mot rättegången som samlat 150 000 namn.

USA:s metoder att behandla sina visselblåsare är ökända och odemokratiska. Chelsea (tidigare Bradley) Manning dömdes till 38 års fängelse. Julian Assange lever i ”husarrest” på Ecuadors ambassad i London, efter bedrövlig hantering av hans fall av svenska juridiska myndigheter. Och Edgar Snowden tycks inte kunna lämna Ryssland.

Alla tre har på olika vis gjort modiga och ovärderliga avslöjanden. Detsamma gäller den trio som nu ställs inför rätta i Luxemburg.

Luxemburgs skattelagstiftning är oförenlig med den europeiska välfärdsstaten som bygger på skattefinansiering. Att de tre visselblåsarna bakom LuxLeaks riskerar långa fängelsestraff visar att yttrandefriheten i EU inte alls är vad den borde vara, i synnerhet inte i Luxemburg.

När LuxLeaks avslöjades beskrev Luxemburgs finansminister det som den ”värsta attack som Luxemburg utsatts för i historien”, skriver SVT:s ekonomireporter i en kommentar. Han påminner också om att:

”… finansministerns kollegor i Tyskland, Frankrike och Italien har tvärtom beskrivit Deltours avslöjanden som en ”vändpunkt” i den europeiska skattehistorien.

Och dokumenten har lett till omfattande skatterevisioner mot en rad globala bolag.

Deltour har hyllats i EU-parlamentet som gett honom det så kallade medborgarpriset 2015, han har nominerats till det prestigefyllda Sacharovpriset tillsammans med Edward Snowden och han blev vald till årets person av en internationellt skattetidskrift.”

Fotnot: PwC är ett brittiskt-amerikanskt multinationellt revisions- och konsultföretag, som också har verksamhet i Sverige. Företaget har 185 000 anställda i 158 länder.