Paragrafer som taggtråd

I dag på morgonen utvisas Syed Latif till Bangladesh. Hans brott är att hans jobb inte utannanonserats efter Migrationsverkets regelverk.

3672336_2048_1152

Klockan 7.30 på tisdagsmorgonen lämnar bangladeshiske Syed Latif Migrationsverket i Malmö för att utvisas till Bangladesh. Detta sedan Högsta förvaltningsdomstolen på måndagen beslutat att inte efter sex år i Sverige ge honom uppehållstillstånd.

Latif har haft arbete på ett växlingskontor i Malmö efter fyra års studier i företagsekonomi. Men jobb, hygglig lön, bostad och goda kunskaper i svenska visade sig ingenting värt.

Enligt gällande regelverk ska alla svenska lediga jobba annonseras ut så att de blir tillgängliga för alla EU-medborgare och schweizare. Folk från länder  som Bangladesh, Indien, Ryssland eller Kina ska inte ”ta jobb från EU-medborgare”. Latif hade fått sin tjänst via en annons på jobbsighten Linkedin, med en och en halv miljon lediga jobb i Europa, ”välkänd och synlig för alla i Europa och i hela världen”. Men det gälls inte.

– En person bor i ett land i nästan sex år och utvisas bara för att ett arbete inte utannonserats på Arbetsförmedlingen. Det är orättvist, säger Syed Latif, till SVT.

I en ledare i Svenska Dagbladet skriver Jonatan Lönnqvist under rubriken ”Låt Syed Latif stanna” att Latif inte är ensam utan en av många från länder utanför EU som hamnat i kläm genom svensk byråkrati. Lönnqvist ser behandling av Latif och andra som ett uttryck för ett gravt systemfel.

”Hotellstädaren Jerome Tanka Tarji från Kamerun (Sydsvenskan 22/6-15) och muraren Fahrudin Mehovic från Serbien (AB 23/1) har båda drabbats på samma sätt som Syed Latif.

Urmakaren Mehdi Ahmadi från Iran (UNT 14/12-15) och bilmekanikern Denis Quispe Salcedo från Peru (Metro 13/4-15) hade arbetsgivare som missade att höja deras lön i enlighet med kollektivavtalen. När detta nådde Migrationsverket blev beskedet att de måste lämna landet. Även kocken Surin Tami från Thailand (Gefle Dagblad 12/2) hade enligt myndigheten tjänat för lite när han jobbade halvtid för att samtidigt kunna läsa svenska på SFI.”

På sin Facebooksida skriver Syed Lati själv:

”Jag är stolt över er eftersom ni alla kämpade mot ett orättvist beslut. Jag vill tacka er, de politiker som talat för mig, alla medier som stått och står på min sida och min advokat. Jag kommer aldrig glömma er. ” Allt ont har något gott med sig ”. Jag kommer att sakna er och ni finns i mitt hjärta.
Med vänliga hälsningar
Syed Latif”

Hur har Sverige kunnat bli ett så inhumant land på så kort tid? Fallet Latif visar att alla människor inte längre har lika värde i det här landet. Paragrafer kan vara lika vassa som taggtråd.

Det som sker i Sverige 2016 skulle ha kunnat utspela sig i en roman av Franz Kafka.