Vilken är kvinnans plats i männens samhälle?

vii-500f

Nordiska Nobelpristagaren Sigrid Undsets roman Jenny från 1911 är förbluffande modern, om en kvinna i den värld männen skapat.

När jag försvinner in i Sigrid Undsets Jenny öppnas en lucka i tiden. Romanen gavs ut 1911 och var Undsets femte. Första världskrigets demoner har ännu inte materialiserat sig. Läsaren möter den unga norskan Jenny Winge under bekymmerslösa dagar i Rom och längre fram i livet i Norge. Hon vill bli konstnär och lever bohemliv i en krets av likasinnade.

Undset skildrar hur hon formas av de krav som tiden och sederna ställer på henne, särskilt männen som begär henne, rivaliserar om henne och vill förvandla henne till en ägodel. Men hon har andra planer för sitt liv. När hon blir gravid med fel man föder hon barnet och bestämmer sig för att själv ta hand om det. Hon väljer sitt liv och står för sina val.

Ebba Witt-Brattström har skrivit ett lysande förord till nyutgåvan 2009 (Brombergs), essän återges också i hennes ”Kulturmannen och andra texter” (Norstedts 2016), under rubriken ”Jennys choice”.

”Med … Jenny kommer vi rakt in i en av mänsklighetens ödesfrågor: Vilken är kvinnans plats i det samhälle som männen skapat? Det är första generationen emanciperad kvinna som ställer frågan, hon som i början av 1900-talet erövrar medborgerliga rättigheter. …”

”Trots de hundra år som skiljer oss och Jenny åt, känns den samhällskritiska frågeställningen förbluffande modern.”

I romanen möter läsaren en sökande kvinna som gör sina modiga livsval i en värld präglad av mest destruktiv manlighet.

Till slut friar romanens Gunnar:

”Jag vill ju inte annat med min kärlek, Jenny, än att du ska bli som du ville vara och måste vara för att för att känna dig lycklig.”

Men då är det … fast det tänker jag inte berätta, läs romanen och du kommer att ta Jenny till ditt hjärta.

Sigrid Undset fick Nobelpriset i litteratur 1928, men då främst för sin medeltida romansvit Kristin Lavransdotter. Hon föddes i Danmark av en norsk pappa och en dansk mamma. Familjen flyttade till Norge när hon var fem år.Hon var antinazist och bodde under andra världskriget i USA.

Bilden en norsk 500-kronorssedel med Undsets porträtt.