Gorbatjov inte välkommen till Ukraina

gorbatjov

Regeringen i Ukraina rensar ut allt som har med Ryssland att göra. Senast har Gorbatjov förvägrats inresa i landet.

Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov tillhör 1900-talets ikoniska personligheter. Hans insatser var avgörande för att två avgörande händelser kunde genomföras utan våld, Berlinmurens fall och det kalla krigets slut och Sovjetunionens upplösning.

Nyligen förvägrades den nu 85-årige Gorbatjov inresetillstånd till Ukraina. Anledningen är hans uttalande om Krim. Om han för två år sedan varit i Putins situation skulle han också återbördat Krim till Ryssland, sa han till brittiska Sunday Times.

– Jag respekterar alltid folkets vilja och de flesta i Krim ville återförenas med Ryssland.

Annars är Gorbatjov ingen anhängare av Putin, skriver The New Cold War.

Han har tidigare kritiserat Putin för att ha stannat för länge vid makten och kritiserat Putins regim för att innehålla ”alltför många tjuvar och korrupta tjänstemän”.

Regimen i Ukraina rensar ut allt som har med Ryssland att göra, fortsätter New Cold War. Moderna ryska filmer får inte visas i landet. Alla flygförbindelser mellan Ukraina och Ryssland har lagts ner, vilket försvårar livet inte minst för de flera miljoner ukrainare som lever och arbetar i Ryssland.

Nyligen visades på SVT i Dokument utifrån dokumentärfilmen ”Ukraina, revolutionens mörka sida” (som kan ses på SVT Play, länk här.) Visningen genomfördes först efter kontroverser och efter krav från Ukrainas ambassadör i Sverige att filmen skulle stoppas.

Kontroversen visade tydligt att det behövs en mycket öppnare och bredare diskussion om utvecklingen i Ukraina, som i allra högsta grad spelat en roll för den politiska debatten i Sverige.