Malmöpolisens romregister olagligt

3625040_2048_1152

Nu får de romer som förekom i Malmöpolisens register skadestånd från svenska staten.

Människorättsorganisationen Civil rights defenders valde ut elva romer från Malmöpolisens omtalade romregister och stämde staten för olaglig registrering av dem utifrån etniska kriterier. På fredagen föll Stockholms tingsrätts dom. Staten döms att betala 30 000 till var och en av romerna i pilotstudien.

Till Sveriges Radio sa Fred Taikon,  en av de som förekom i registret, att han är mycket nöjd med utslaget.

– Hjärtat hoppar ju högt, rösten darrar… och det här är en seger inte bara för mig, utan för kanske 5000 romer som är med i registret. Jag vill bara säga till alla romer att vi har faktiskt vunnit en av dom största segrarna någonsin.

Justitiekanslern har tidigare beslutat att betala ut skadestånd på 5000 kronor till alla i registret. Men det har skett utan att man betonat registrets etniska karaktär. I Tingsrättens dom är det annorlunda. Där sätter man också in registret och kränkningen i ett sammanhang, den långvariga och återkommande diskrimineringen av romer i Sverige.

Om domen vinner laga kraft kan den följas av fler skadestånd till de 5000 romer som är upptagna i registret. Men Justitiekanslern kan överklaga domen.

Robert Hårdh är chef för Civil Rights Defenders, som företräder romerna mot staten.

Han betonar vikten av rättegången. De som upptagits i registret är tidigare ostraffade, det är också småbarn, det yngsta var två år när registreringen avslöjades.

– Det är förstås den historiska kopplingen där staten har kränkt romers rättigheter under århundraden och där man ser hur det här har fortsatt och där man minst sagt är arg, förbannad och besviken på den svenska staten och polisen att det här har skett igen, säger Robert Hårdh.

Romernas historia i Sverige är kantad av diskriminering och övergrepp. Attityderna mot de rumänska romerna som tiggt i Sverige hör också till detta. Därför är domen som olagligförklarar Malmöpolisens etniska register av romer så viktig. Låt oss hoppas att det blir en vändpunkt.

Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.