To Brexit or not Brexit

20160227_ldd001_0

Kan folkomröstningen om EU leda till en ny folkröstning om självständighet i Skottland?

Voting guide

Folkomröstningen i Storbritannien den 23 juni för eller mot fortsatt EU-medlemskap blir dramatisk. I opinionsundersökningarna väger det jämnt, utgången är oviss, To Brexit or not Brexit … Enligt de senaste opinionsundersökningarna leder dock lämnaEU-sidan.

Tidningarna spekulerar om konsekvenserna. Håller EU på ett vittra sönder? Börserna backar. Vad händer med Skottland?

Brittiska The Economist presenterade nyligen en analys där man bland annat diskuterade konsekvenserna för just Skottland. Om Storbritannien lämnar EU påverkas Skottland (75 procent av skottarna är för EU), där man ofta betraktat Bryssel som ett alternativt maktcentrum, som balanserar det konservativa London. Brexit skulle kunna leda till en ny folkomröstning om självständighet i Skottland (trots förlusten 2014 med 45 – 55 procent för självständighetsanhängarna).

Men ingenting är enkelt. Skottlands ekonomi är sammanvävd med Englands. En hård (yttre EU-gräns) gräns mellan Skottland och England skulle skapa stora påfrestningar.

Ännu mer dramatiskt påverkas Nordirland, som är beroende av EU-stöd och har stor handel med Irland.

För Irland kan Brexit bli förödande, tror tidskriften. Storbritannien är Irlands största exportmarknad och Storbritannien i sin tur exporterar mer till Irland är sammantaget till Kina, Indien och Brasilien.

Flyglinjen Dublin – London är världens näst mest trafikerade, efter Hongkong – Taipei.

Och vad händer om valutslaget blir att England stannar i EU men med liten marginal – och till följd av röster från nationalister i Skottland, Wales och Nordirland?

Det är lätt att kittlas av tanken på att i förlängningen av Brexit kan uppstå ett självständigt Skottland, som haft nära kulturella kontakter med Skandinavien alltsedan Vikingatiden och att detta kan förändra den europeiska kartan på ett spännande vis. Men, som skrivet, ingenting är enkelt.

I dagarna publicerar samma tidskrift The Economist’s Guide to Britain’s EU referendum, som fylligt går igenom olika konsekvenser av valet. I en deklaration heter det:

”The Economist är inte neutral: Vi är övertygade om att ett beslut att lämna (genom Brexit) skulle vara dåligt för Storbritannien, Europa och världen. Men vi tror också på vikten av objektiv analys och resonerande argumentering.”

Hela bilagan här.

Voting guide-2

En reaktion på ”To Brexit or not Brexit”

  1. William Hogarth var en engelsk konstnär som med dråplig realism och satirisk udd skildrade sin engelska 1700-tals samtid sådan den verkligen var och inte som den borde vara.Röstfusk skildrades också av Hogarth med dråplig realism.”Vote-rigging” har en gammal tradition i England.De elektroniska rösträkningsprogrammen är alla försedda med sk ”backdoors” som gör det möjligt för ”the boys” i MI5:s och MI6:s ”special branch” att s a s ”harmonisera” rösträkningsresultaten.Undersökningar av valresultaten avseende självständighetsfrågan i Skottland och även presidentvalet i Österrike tyder dessvärre på att ”vote-rigging” absolut ej kan uteslutas.Brexit-omröstningen är av avgörande betydelse för den väl ej så folkvalda EU-eliten och deras Coudenhovisk-Kalergiska Agenda.Varför skulle de tillåta ett Brexit?När ”special branch” kan göra ett ”bra” jobb inte bara i Skottland och i Österrike.”After all we are just protecting the people from itself.And we ARE proud of that”.Dessutom är ju Brexit-valet bara rådgivande.Varför skulle Hennes Majestäts edssvurna MP:s överhuvudtaget ta någon notis över valutgången-om nu ”the boys” inte lyckats göra ett ”good job” som i Skottland och i Österrike?”After all:We own this place and its populace”.Det som inte får hända kommer ej att hända.

Kommentarer är stängda.