Blir Skottland ett nordiskt land?

Skottland

Kommer skandinaverna att välkomna sina kaledoniska kusiner, skottarna?

Efter torsdagens Brexit-folkomröstning i Storbritannien diskuteras  olika tänkbara konsekvenser. I Skottland och i Nordirland fanns en majoritet för att stanna i EU, särskilt i Skottland (62 procent för att stanna, i huvudstaden Edinburgh hela 74 procent). Kan det innebära nya folkomröstningar med krav på ett återförenat Irland, och mera troligt, i Skottland om självständighet?

Kanske återstår om ett decennium eller så bara ett Lillbritannien, bestående av England och Wales,  av det Storbritannien som under 1900-talet byggde ett kolonialt imperium där solen aldrig gick ner.

För bara två år sedan genomfördes en självständighetsomröstning i Skottland, 55 procent sa nej den gången, 45 procent var för. Kanske spelade rädslan för att tvingas lämna EU vid en självständighetsförklaring en roll den gången. I dag är förutsättningarna helt omvända.

På Facebook cirkulerade på lördagen en artikel från The Guardian inför folkomröstningen 2014. Där ställdes frågan om Skottland efter en tänkt självständighet skulle kunna knyta nya kontakter med Skandinavien, kanske som medlem av Nordiska rådet.

Nordiska rådet bildades 1952 som en mellanstatlig organisation med passunion och en gemensam arbetsmarknad. Sedan EU övertagit de funktionerna har Nordiska rådet kunnat spela en roll som regionparlament inom EU, skriver Wikipedia. Annars är organisationen inriktad på sådan som att stärka nordiskt kultursamarbete.

Resonemangen om Skottlands roll i det sammanhanget är förstås  hypotetiska. Ändå finns det en lång historia av kontakter mellan Skottland och Skandinavien, vilket satt spår inte bara i ortsnamn och personnamn. Många skottar känner större gemenskap med Skandinavien än med det urkonservativa England, skrev finska Yle inför folkomröstningen 2014, under rubriken ”Ska Skottland bli ett nordiskt land?”:

”Skottlands ledande parti SNP har redan börjat närma sig en nordisk välfärdsmodell. Tankesmedjan Nordic Horizons i Edinburgh lobbar för närmare band mellan Norden och Skottland och har uttalat sig om att Skottland kunde bli det sjätte nordiska landet.”

I ett tal på fredagen (se filmen här under) kungjorde Skottlands försteminister Nicola Sturgeon att hon och hennes regim har inlett förberedelser för en andra folkomröstning om skotsk självständighet. Hon framhävde särskilt att skottarna annars mot sin vilja tvingas lämna EU efter Brexit.

Steve Peers, juridikprofessor vid universitetet i Essex, har skrivit:

”Det är troligt att EU i dag kommer att ha större vilja än 2014 att välkomna Skottland i organisationen än 2014, också för att motverka uppfattningen att EU håller på att falla sönder.”

Fotnot: Kaledonien var det romerska namnet för nuvarande Skottland, som var ett självständigt land till 1707 när man ingick en realunion med England för att skapa det förenade Kungariket Storbritannien.