For heavens sake man, go!

Avgå för helvete karl, sa David Cameron till Jeremy Corbin i en verbal rallarsving som lyste av klassförakt och nedlåtenhet.

”For heavens sake man, go!” – eller på svenska – Avgå för helvete karl!”

David Cameron, Storbritanniens avgående premiärminister, uppmanade föraktfullt i onsdags Labours ordförande Jeremy Corbin att avgå, i en kränkande och nedlåtande ton.

Påminnelsen om det hätska tonfallet i brittisk politik var obehaglig. Camerons verbala rallarsving mot Corbin lyste av klassförakt och oförsonlighet.

Förutsättningen är förstås att Cameron aldrig behöver tala med eller lyssna på Corbin, för att inte tala om att förhandla och kompromissa med ”karlen”. Att det förhåller sig så beror  ytterst på majoritetsvalkretsarna som skapar ett tvåpartisystem, där vinnaren tar allt.

Varje onsdag genomförs i det brittiska parlamentet en frågestund, Prime Minister’s Questions, där ledamöterna kan ställa frågor till premiärministern och hans ministrar. I onsdags hölls den första frågestunden efter Brexit-folkomröstningen och Camerons skamfilade besök i EU:s Bryssel.

Lyssna från ungefär den tolfte minuten i filmen ovan. Jeremy Corbin talar om klassklyftor. Antalet barn som lever i fattigdom har ökat med 200 000 till 3.9 miljoner. Cameron svarar med svepande påståenden om att ojämlikheten minskat och att medellönen i landet ökar snabbare än någon gång sedan 2001.

Sedan växlar den arrogante Cameron spår. Den där Corbin har talat om arbetslöshet. Cameron associerar till sin egen utsatta situation, att han bara har två månader kvar på sitt jobb. Därefter följer attacken på Corbin.