Göteborg kan det Helsingborg inte vill

Biografen Göta_4118

I Göteborg ger 40 kronor ett års fri entré till kulturinstitutionerna. I Helsingborg kostar kulturkortet 395 kronor.

Helsingborg är staden för den som vill något, heter det storslaget i Helsingborgs vision för 2035. Det året ska  stan vara skapande, pulserande, global, gemensam och balanserad. Ack ja.

Göteborg och Helsingborg är städer vid havet som i många avseenden kan verka påminna om varandra, även om Göteborg med dryga halvmiljonen invånare är fyra gånger större.

Efter en vecka i Göteborg under filmfestivalen är det lätt att se skillnaderna. I Göteborg finns ett levande centrum, ett dynamiskt kulturliv, en kreativ stadsutveckling på båda sidor älven och kulturella och sociala satsningar som inte prioriteras i Helsingborg.

Alla Göteborgare över 65 åker buss, spårvagn och färjor över älven gratis på helger och vardagar utanför rusningstid. I Helsingborg ifrågasätter många om 75-åringar ska ha den möjligheten.

I Helsingborg finns ett Kulturkort som kostar 395 kronor för ett år. De borgerliga tyckte att priset skulle vara 495 kronor, men förlorade en omröstning.

I Göteborg besöker jag Röhska muséets otroliga specialmuseum för konsthantverk och design. Entréavgiften är 40 kronor. Barn och unga under 25 går gratis.

På baksidan av inträdesbiljetten läser jag:

”Antalet besök med denna biljett är obegränsat under innevarande kalenderår och gäller på Röhsska museet, Göteborgs konstmuseum, Göteborgs Naturhistoriska museum, Göteborgs Stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet. Förhöjd avgift för vissa utställningar och föreläsningar kan förekomma.”

I Göteborg har man nyligen genomfört en omfattade renovering och förnyelse av Stadsbiblioteket vid Avenyn. I Helsingborg är huvudmuseets lokaler i Stadsparken hårt nedslitna och i akut behov av renovering. Samtidigt hör Helsingborgsbibliotekets bokbestånd och öppettider till de sämsta i Skåne, särskilt när det gäller verksamhet för barn- och unga.

Mitt emot Stadsbiblioteket i Göteborg ska SF bygga en ny biograf, Göta. På en affisch som liknar en biografridå (ovan) har SF skrivit:

”SF Bio presenterar stolt Avenyns nya Art Cinema. Öppnar hösten 2015.” På affischen ’varnar’ man också: ”Denna biograf kan komma att innehålla spår av svensk filmkultur”.

Har SF liknande ambitioner med den nya biografen på Söder i Helsingborg? Och vad har Helsingborgs stad för långsiktig syn på stödet till biografen Röda Kvarn?