Natos kärnvapen kontrollerades av kuppledare

Schlosser-Turkey-Bomb-1200

En fjärdedel av Natos kärnvapen förvaras i turkiska Incirlik Air Base, tio mil från gränsen till Syrien. Basens turkiske befälhavare var en av de nu arresterade kuppledarna.

En av kuppledarna i förra fredagens militärkupp i Turkiet var också befälhavare för Incirlik Air Base, skriver Wall Street Journal. Flygbasen används av USA för flyganfall mot IS i Syrien. Men på basen finns Natos största lager av vätebomber.

Nu väcks allvarliga frågor om hur säkra dessa kärnvapen är i en artikel i The New Yorker, skriven av Eric Schlosser, författare till bland annat “Command and Control: Nuclear Weapons, the Damascus Accident, and the Illusion of Safety.”

På lördagsmorgonen utfärdade amerikanska ambassaden i Ankara en varning till alla amerikanska medborgare i Turkiet, skriver Schlosser. I varningen hette det att basen var utan ström och att ”lokala myndigheter” förhindrade alla att komma till eller lämna basen. Amerikanska plan på basen fick flygförbud.

På söndagen arresterades Incirliks turkiske befälhavare General Bekir Ercan Van och nio andra turkiska officerare, anklagade för delaktighet i kuppen.

På basen förvaras ett femtiotal B-61 Vätebomber, motsvarande 25 procent av alla Natos kärnvapen. Om dessa massförstörelsevapen hamnat i ”fel händer” …, tanken går inte att tänka till slut.

Incirlik byggdes av amerikanska soldater 1952, när Turkiet blev Natomedlem. Under det kalla kriget fanns på basen – inom entimmes flygtid från Sovjet – jakt- och bombplan, liksom U-2-spionplan, amerikanska trupper och stridsvagnar.

Under Kubakrisen oroade sig dåvarande försvarsministern Robert MacNamara för att turkiske officerare skulle angripa Sovjet med kärnvapen – utan amerikansk tillåtelse. Under krisen mellan Turkiet och Grekland 1974 avlägsnade USA alla kärnvapen från Grekland och gjorde kärnvapnen i Turkiet tillfällig oanvändbara.

I dag har dessa amerikanska vätebomber (som också finns i länder som Tyskland, Nederländerna, Belgien och Italien) egentligen spelat ut sin militära roll, menar Eric Schlosser. Kärnvapenbärande långdistansmissiler kan användas mycket mera ”effektivt”.

Incirlik ligger bara tio mil från den syriska gränsen. Sedan oktober 2015 angriper USA härifrån IS. Efter terroristattacker i Turkiet beordrades alla civila familjemedlemmar i Incirlik att omedelbart lämna basen. Kvar finns 2000 amerikanska soldater och Natos största kärnvapenlager – ”i väntan på att användas eller missbrukas”, med Schlosser varnande ord.

En reaktion på ”Natos kärnvapen kontrollerades av kuppledare”

Kommentarer är stängda.